Foto: LETA

Nedēļas nogalē no 15. līdz 17. augustam Rīgā pilsētniekus un pilsētas viesus priecēs Rīgas svētki.

Portāls "Delfi" piedāvā ieskatīties Rīgas svētku norišu izlasē un atrast sev piemērotākos kultūras pasākumus brīvdienām.


Rīgas koka arhitektūra un tās saglabāšana


Sākot no 15. augusta pulksten 10 līdz pulksten 16 visās Rīgas svētku dienās - Koka ēku renovācijas centrs "Koka Rīga", Krāsotāju ielā 12.

Kā vēsta pasākuma rīkotāji, koka ēku renovācijas centrs "Koka Rīga" apmeklētājiem piedāvās gan izglītojošas izstādes, gan ekspozīciju, kas ataino Rīgas strādnieku sadzīves apstākļus dažādos laikos.

Koka ēku renovācijas centrs "Koka Rīga" apmeklētājiem piedāvās iespēju vienlaikus skatīt trīs dažādas izstādes, kas veltītas Rīgas koka arhitektūrai, tās saglabāšanai un tuvējās pilsētvides attīstībai - izstādi "Grīziņkalna koka durvis", Latvijas Mākslas akadēmijas Restaurācijas katedras ceļojošo izstādi "Kā māku, tā maunu!" un vides objekta "Vārnu ielas republika" skiču konkursa laureātu darbu ekspozīciju.

Izstāde "Kā māku, tā maunu!" veltīta kultūras mantojuma saglabāšanas tēmai - profilaktiskajai konservācijai. Galvenais aplūkojamais objekts ir ēka un vide ap to. Tiek parādīts, kas un kāpēc bojā kultūras mantojumu, kā arī tiek doti ieteikumi, kā no tā veiksmīgi izvairīties, lai konservatora un restauratora palīdzība nebūtu nepieciešama. Galvenais mērķis ir katru no apmeklētājiem rosināt uz saimniecisku un pozitīvu attieksmi un pārdomātu rīcību pret vidi.

Vides objekta "Vārnu ielas republika" atrašanās vieta paredzēta Terēzes, Zvaigžņu un Pērnavas ielu krustojumā, bet vietzīmes - atpazīstamākajās Jāņa Grīziņa romānā "Vārnu ielas republika" aprakstītajās vietās Grīziņkalnā. 

Līdztekus izstādēm apmeklētājiem būs iespēja apskatīt Koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga" izveidoto ekspozīciju, kas ataino Rīgas strādnieku sadzīves apstākļus dažādos laikos.

Svītrainās dienas Zoodārzā 2014


Visās Rīgas svētku dienās Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiks Svītrainās dienas Zoodārzā 2014.

Kā vēsta organizatori, pasākums atklās dzīvnieku pasaules apbrīnojamo krāsu un rakstu daudzveidību.

"Svītrainās dienas Zoodārzā 2014" ir īstais laiks un vieta, kur izziņu takās, interesantos uzdevumos, aizraujošās spēlēs un sarunās gūt jaunas atklāsmes par līniju, rakstu un plankumu nozīmi dzīvnieku pasaulē.

Plkst. 10 ekskursijas "Tērpu stāsti" laikā dalībnieki izzinās dzīvnieku izdzīvošanas un sazināšanās dažādās taktikas.

No plkst. 10 līdz 18 izziņas taka "Krāsas un raksti" iepazīstinās ar dzīvnieku "tērpu" dažādību un to nozīmi.

No plkst. 11.30 līdz 14.15 dzīvnieku publiskās barošanas demonstrācijas atklās interesantus Zooloģiskā dārza iemītnieku dzīves stāstus.

No plkst. 12 līdz 16 radošā darbnīca "Slēpties, mānīties vai brīdināt?" aicinās aktīvi rosīties, lai atklātu svītru un rakstu nozīmi dzīvnieku pasaulē.

Rīgas Nacionālā Zooloģiskā dārza iekštelpu ekspozīcijas būs atvērtas no plkst. 10 līdz 19, Tropu māja būs atvērta no plkst. 11 līdz 18.45, pārējā teritorijā drīkstēs uzturēties līdz plkst. 19.30. 15., 16. un 17. augustā ieejas biļešu pamatcenām atlaide būs 1 eiro (biļete pieaugušajiem maksās 5 eiro, bērniem, studentiem un pensionāriem - 3 eiro). "Svītraino dienu Zoodārzā 2014" laikā spēkā esošās atlaides nesummējas ar citām tobrīd pieejamām atlaidēm vai atlaižu kartēm.

Saulainās darbnīcas Saules muzejā

Saules muzejs sadarbībā ar talantīgo ķeramiķi Leontīnu Cīruli no SIA "Crazy Ceramics" piedāvā īpašu svētku programmu - Saulainās darbnīcas Saules muzejā.

Programma:

Mazo saulīšu krāsošanu radošajā darbnīcā, saņemot atlaidi par katras nākamās saulītes krāsošanu (vienas saulītes cena 1,50 eiro, katras nākamās cena 1 eiro);

Zinātniskās filmas par Sauli rādīšana uz lielā ekrāna;

Keramikas darbnīcās ikvienam būs iespēja izveidot savu īpašo suvenīru ar Rīgas simboliku. Keramiķa Leontīna Cīruļa vadībā tiks radīti svilpaunieki ar kaķa, gaiļa un citiem Rīgai raksturīgiem elementiem. Suvenīrus pēc īpašas apstrādes varēs paņemt līdzi (suvenīra cena no 5 līdz 10 eiro);

Ikviens apmeklētājs varēs saņemt bezmaksas informatīvo bukletu-karti "Saule Rīgas arhitektūrā".

Svētku atlaides ieejas biļetēm - ģimenēm ieeja 5 eiro, pieaugušajiem ieeja 2,50 eiro, skolēniem un studentiem ieeja divi eiro, pensionāriem un bērniem līdz sešu gadu vecumam - ieeja bez maksas.

Brīvdabas zinātnisko laboratoriju iedarbinās Radio 'Naba'


Rīgas Svētku ietvaros 16. un 17. augustā
Latvijas Universitātes
radio "Naba" kopā ar Latvijas Universitātes studentiem un zinātniekiem Rīga, Vērmanes dārzā atvērs brīvdabas zinātnisko laboratoriju "Zināšanu pagalms", dodot iespēju ikvienam apmeklētājam divu dienu garumā aplūkot, izmēģināt, pavaicāt un saprast dažādu zinātņu nozaru pamatlikumus.

Sestdiena, 16. augusts, būs veltīta medicīnai, bioloģijai, matemātikai un psiholoģijai. Šajā dienā no plkst. 12 līdz 18 visiem interesentiem tiks piedāvāta plaša, izzinoša programma - būs iespēja kopā ar jaunajiem zinātniekiem uzzināt, ar ko atšķiras parastā šūšana no ķirurģiskās šūšanas, iepazīt matemātiskās rotaļlietas, varēs piedalīties spēlē par barības ķēdi dabā vai salikt mākslīgo cilvēku, medicīnas studenti palīdzēs noskaidrot, cik muzikāla ir mūsu sirds, bet topošie psihologi piedāvās dažādus psiholoģiskos testus.

Savukārt svētdien, 17. augustā, apmeklētāji varēs apmeklēt ķīmijas, fizikas un bioloģijas laboratoriju. No plkst. 12 līdz 18 interesenti lielākajā brīvdabas ķīmijas laboratorijā kopā ar īstiem pētniekiem uzzinās, kāda izskatās ziloņu zobu pasta, notiks paraugdemonstrējumi par to, kā filmās tiek izmantotas mākslīgās asinis un vai ķīmiķi prot likt mainīt ziediem krāsu pāris sekunžu laikā. Būs iespēja piedalīties zemes magnētiskā lauka eksperimentā un ielūkoties mikroskopā, kā arī daudzas citas aktivitātes.

Šajā nedēļas nogalē norisināsies ikgadējie Rīgas Svētki, kuros līdzās daudzveidīgajiem mūzikas, mākslas, sporta un dažādu atrakciju piepildītiem pasākumiem, svētku programmu papildinās arī senākā neatkarīgās Latvijas augstskola, Latvijas Universitāte, kas šogad svin savu 95 gadu jubileju. Divu dienu garumā Latvijas Universitātes un LU radio "Naba" kopīgi veidotais pasākums "Zināšanu pagalms" piedāvās svētku apmeklētājiem ielūkoties augstskolas ikdienā, saistošā un atraktīvā veidā aicinot ikvienu iepazīt zinātnes pasauli.

14. Starptautiskais Laikmetīgās un videomākslas festivāls 'Ūdensgabali'


14. Starptautiskā Laikmetīgās un videomākslas festivāla "Ūdensgabali", kas notiks no 15. līdz 17. augustam AB dambī peldošajā darbnīcā "Noass", programma būs veltīta pilsētai un urbānajai videi. Būs apskatāma arī jauno latviešu videomākslinieku darbu izstāde un norisināsies paralēli brīvdabas kinoseansi un mūzikas performances.

Kā vēsta pasākumu rīkotāji, 15. augustā festivālu "Ūdensgabali" atklās kurators Lorenzo Gerbi, prezentējot vērienīgo starpvalstu projektu "Rīgas urbānais ekrāns", tapušu sadarbībā ar pilsētvides mediju izpētes platformu "Interactionfield". Projektā "Rīgas urbānais ekrāns" ir apkopotas kustīgā attēla izlases no pasaules lielākiem pilsētvides ekrāniem (parki, skvēri un laukumi, ēku fasādes, tirdzniecības centri utt.), kuras jau ir novērtējuši vairāki miljoni skatītāju.

Projekta "Rīgas urbānais ekrāns" izlasē apvienojās divas tēmas - pilsēta kā mūsu ikdienas konteksts un pilsēta kā dzīva būtne - sava stāsta centrālais tēls. Programmās, kuras tiks izrādītas 15. un 16. augustā, islandiešu dziedātājas Bjorkas video "Mutual Core", "Urbani Tide" kustīgā attēla izlase, Paf Festivāla Čehijā animētās pastaigas cauri simboliskām un īstajām pilsētām un citi atradumi no visdažādākām pasaules malām.

15. augusta vakaru turpinās mākslinieces "Waterflower" no Latvijas ēteriskā audiovizuālā perfomance, kurai sekos vairāku īsfilmu programmas. Fokusā - pasaules visabstraktākā festivāla "Punto y Raya" Spānijā krāsu un kustības pilna, jaunākā 2014. gada programma. Ar moto "Nekāda attēlojuma! Tikai Punkti un Līnijas!", festivāls "Punto y Raya" jau kopš 2007. gada turpina izzināt eksperimentālā video un kustīgā attēla izteiksmes līdzekļus, māksliniekus aicinot izvairīties no tiešā attēlojuma un izmantot tikai tīru formu, krāsu, kustību un skaņu. 2014. gada darbu izlasē ir apvienotas filmas finālistes un balvu ieguvējas, kā arī citi ievērības cienītākie darbi, radīti pēdējo divu gadu laikā. Pēcāk brīvdabas kinoseansa formātā uz AB dambja tiks izrādīta festivāla "Cologne Off" un kuratora Vilfreda Agrikolas de Koloņa video izlase "Māksla pilsētvidē", kā arī Japānas Mediju mākslas festivāla programma "Uz tehnoloģijas robežām". Vakaru noslēgs dīdžeja Mārtiņa Ratnika audiovizuālā performance.

Turpinot pievērsties nemanāmiem un tiešiem impulsiem, kuri ietekmē katru no lielpilsētas iedzīvotājiem, festivāla "Ūdensgabali" otrajā dienā, 16. augustā, Kronvalda parkā pie Pilsētas kanāla norisināsies Baltijas valstu kuratoru Egles Mikalajūnes no Lietuvas un Stena Ojave no Igaunijas saruna par videomākslas un urbānās kultūras mijiedarbību. Par sarunas galveno tēmu kļūs modernā pilsēta un tās ģeogrāfijas, dzīves ritmu un faktūru daudzveidība mākslinieku acīm. Prezentācijām sekos arī kuratoru īsfilmu programmu parādes un tās sniegs apjomīgu pārskatu par šobrīd nozīmīgākiem vārdiem Lietuvas un Igaunijas video mākslas jomā.

Pēc neliela pārtraukuma, turpat Kronvalda parkā, vakaru turpinās "Screencity Lab" programmas "Pilsēta kā tēls" un Austrālijas visprogresīvākā digitālās kultūras festivāla "Pause Fest" īsfilmu izlases. Programmā, kura tika veidota īpaši festivālam "Ūdensgabali", izskan vairāki šobrīd aktuālākie vārdi pasaules digitālās kultūras jomā un tā ir iedvesmota ar kosmopolītiem attēliem un urbānām noskaņām. Vakara īpašie viesi būs DJ/VJ C.o.u.g.h. no Igaunijas, dienu noslēdzot ar krāšņu un enerģijas pilnu audiovizuālo performanci Pilsētas kanāla krastā.

Festivāla "Ūdensgabali" trešajā dienā, 17. augustā, pirmo reizi izskanēs arī programma bērniem. No plkst. 12 līdz 17 uz AB dambja norisināsies radošas darbnīcas visai ģimenei, visjaunākos festivāla "Ūdensgabali" viesus iepazīstinot ar stopkadra filmu veidošanas tehniku. Dienas garumā sadarbībā ar Londonas Animācijas Filmu festivālu notiks arī vairāki brīvdabas animācijas īsfilmu kinoseansi.

Svētku ieskaņas koncerts 'Rīgas vitrāžas'

15. augustā no plkst. 20 līdz 21.30 Vērmanes dārza estrādē - Rīgas svētku ieskaņas koncerts "Rīgas vitrāžas".

Kā vēsta koncerta rīkotāji, svētku ieskaņas koncertā "Rīgas vitrāžas" Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" saspēlēsies ar maestro Raimondu Paulu, solistiem Aiju Vītoliņu un Daumantu Kalniņu.

Skanēs Raimonda Paula dziesmu cikls "Vecās Rīgas vitrāžas" ar Jāņa Petera vārdiem, kas pirmo reizi ieskaņots 1971. gadā Latvijas Radio ar solistiem Noru Bumbieri, Margaritu Vilcāni, Ojāru Grīnbergu un "Rīgas estrādes orķestri". Dziesmu cikla "Vecās Rīgas vitrāžas" aranžējumu pūtēju orķestrim uzklausot maestro Raimonda Paula vēlmes 2013. gadā veicis Vilnis Šmīdbergs.

Dziesmu cikls izskanēs sekojošās daļās - "Prologs", "Divpadsmit asaras", "Līgotāji", "Par tukšu zārku", "Rīdzinieka dziesma", "Pastaliņa ģimene" un "Jāj Rīgā Stefans Batorijs". Maestro Raimonda Paula klavieru solo būs dzirdams instrumentālajā svītā "Melnās krāsas", kas sacerēta 1967. gadā un savu atjaunoto versiju piedzīvoja 2012. gadā. Noslēgumā izskanēs maestro Raimona Paula vokālās kompozīcijas "Es sev paņemšu līdz", "Tāls Parīzes radio", "Ērģeles naktī" un citas. Diriģents Kaspars Ādamsons.

Izstāde 'Espena — Ķemeri'


15. austā plkst. 19 Laikmetīgās mākslas centrā "Kim?" tiks atklāta izstāde "Espena - Ķemeri".

Kā vēsta izstādes rīkotāji, "Espena - Ķemeri" novelk salīdzinošu paralēli starp Amerikas Espenu un bijušo Latvijas piejūras kūrortpilsētu Ķemeriem (Kemmern), aicinot māksliniekus, mūziķus, teorētiķus un skatītājus uz kopīgu radošu ceļojumu.

Iedomātā ass atklāj šodienas aizraušanos ar metaforiskiem jēdzieniem un telpas un laika idejām, dihotomiju starp kulta statusa vietām un vietām, kurām piemīt potenciāls iegūt jaunas nozīmes dažādu "post" un "neo" apzīmētāju pieblīvētajā laikmetā. Paturot prātā 1960. - 1970. gadu amerikāņu konceptuālismu, izstāde "Espena - Ķemeri" veidota kā vaicājošs pienesums pašmāju "Ko - La ("Konceptuālisms Latvijā") versijai.

Izstādē "Espena - Ķemeri" piedalīsies Kaspars Groševs, Ģirts Korps, Ieva Kraule, Rolands Kronlaks, Darja Melņikova, Laura Prikule, Mārtiņš Ratniks, Evita Vasiļjeva un Armands Zelčs.

Senās mūzikas koncerti Svētā Pētera baznīcā


16. augustā no pulksten 13 līdz 16 Svētā Pētera baznīcā notiks senās mūzikas koncerti.

Kā vēsta pasākumu rīkotāji, vienā no senākajām viduslaiku arhitektūras celtnēm Baltijas valstīs - Svētā Pētera baznīcā - trīs koncertos skanēs baroka mūzika izcilā izpildījumā.

Svētā Pētera baznīca pulcēs senās mūzikas atskaņotājmāksliniekus - vēsturisko pūšaminstrumentu ansambli "Stadt - Hauboisten Riga", senās mūzikas ansambli "Inégalité Mystique", kā arī jauno un daudzsološo klavesīnistu Ernestu Neimani -, kuri trīs koncertos atskaņos baroka mūziku.

Vēsturisko koka pūšaminstrumentu ansambļi mūsdienās ir liels retums - Baltijas valstīs līdzīga vēsturisko pūšaminstrumentu ansamblim "Stadt - Hauboisten Riga" nav.

Senās mūzikas ansamblis "Inégalité Mystique" atskaņos 18. gs. franču deju mūziku. Tā laika franču muzikālo estētiku noteica Versaļas pils izvirzītie noteikumi un karaļa muzikālā gaume.

Jaunais, talantīgais klavesīnists Ernests Neimanis šobrīd Vīnē studē vēsturisko taustiņinstumentu spēli un ir uzskatāms par vienu no perspektīvākajiem Latvijas jaunās paaudzes klavesīnistiem.

Ielu mūzikas diena


16. augustā no pulksten 14 līdz 21 Bastejkalnā, "Berga bazārā", "Spīķeru kvartālā", Kaņepes Kultūras centrā, Tirgoņu ielā, Torņa ielā, Kaļķu ielā, kā arī Vaļņu un Audēju ielā un pie Zviedru vārtiem norisināsies Ielu mūzikas diena.

Pasākumā "Ielu mūzikas diena" Rīga jau ceturto gadu pēc kārtas uz vienu dienu pārvērtīsies par dzīvas, patiesas un ikvienam pieejamas mūzikas centru.

Mūzika Rīgai vijusies cauri jau gadsimtiem, piesātinot to ar dažādām emocijām. Pasākumā "Ielu mūzikas diena" līdz ar reģistrētajiem dalībniekiem varēs piedalīties arī garāmgājēji, kuri varēs iesaistīties meistarklasēs un veidot kompozīcijas kopā ar profesionāliem mūziķiem. Ikvienā no mums dzīvo mūzika. Pasākums "Ielu mūzikas diena" ir iespēja iesaistīties svētku atmosfēras radīšanā.

Līdz 5. augustam pasākumā "Ielu mūzikas diena" aicināts pieteikties ikviens, kurš sevī jūt mūzikas brīvdomīgo elpu - doties ielās uzspēlēt, uzdziedāt, pārsteigt līdzcilvēkus un dalīties savās sajūtās, piepildot Rīgu ar ritmiem, balsīm un skaņām. Iepriekšējos gados pasākumā "Ielu mūzikas diena" piedalījušies 300 dalībnieku no Latvijas, Vācijas, Nīderlandes, Čehijas un Lietuvas. Ikvienā no mums dzīvo mūzika. Piepildīsim Rīgas ielas ar mūziku kopā! Laižam skaņu gaisā! Pieteikšanās mājas lapā internetā: www.ielumuzika.lv.

Arkādijas dārza folkfestivāls


16. augustā no plkst. 16 līdz 22 Arkādijas parkā notiks "Arkādijas dārza folkfestivāls".

Austras biedrība aicina visus uz zaļo Pārdaugavu, kur romantiskā gaisotnē bez liela skaļuma un trokšņa notiks dziesmota dvēseļu satikšanās Arkādijas dārza folkfestivālā.

Arkādijas dārzā, kura romantiskie tiltiņi savieno ne tikai Mārupītes krastus, bet arī sirdis un domas, vairākos koncertos kopā pulcēsies tautā iemīļoti dziesminieki un dzejnieki no Rīgas un Latvijas.

Īpaša uzmanība tiks veltīta dzejniekam Viktoram Kalniņam jeb Vikam, kuram šis ir 75. jubilejas gads, un dzejniekam Ojāram Vācietim - Ojāra Vācieša memoriālā muzeja goda istabā plkst. 15.00 ciemosies dziesminieki Dinārs Gulbis, Uldis Kākulis un Ģirts Rāviņš.

No plkst. 16.00 līdz 20.00 notiks latviešu dziesminieku koncerts "Paņem manu vieglo elpu...", kurā savas dziesmas izpildīs Ģirts Rāviņš, Uldis Kākulis, Haralds Sīmanis, Valdis Atāls, Anta Eņģele, Āris un Saulceris Ziemeļi, Helēna Kozlova, Pēteris Draguns, Uldis Ozols un citi. Dzeju lasīs Amanda Aizpuriete, Arvīds Ulme, Agita Draguna, Māris Salējs un Inta Riekstiņa.

Plkst. 20.00 uz koncertu "Vienprātība" aicinās Austra Pumpure, Viks un austrasbērni - Arnis Miltiņš, Silvija Silava, Kristīne un Kristaps Sudmaļi, Agita Kaužēna, Andris Mičulis, Ēriks Pozemkovskis, Inese Sērdiene, Ilze Kovere un Antra Prokofjeva. Skanēs Imanta Kalniņa un citu autoru dziesmas ar Vika vārdiem.

Vakara noslēgumā no plkst. 21.30 līdz 22 Nils Īle priecēs visus ar Saulrieta uguns rituālu.

Mīlestības un dažādu laikmetu tilti tiks veidoti ne tikai dziesmā un dzejā, bet arī pār Mārupīti, pielaikojot dažādu laikmetu cepures un tērpus, iemūžinot savu tēlu fotomirklī vai mākslinieka veidotā gleznā.

'Prāga Rīgai!' Prāgas ielu teātri Rīgas svētkos


17. augustā no pulksten 11 līdz 16 Vērmanes dārzā un Rātslaukumā notiks Prāgas ielu teātru izrādes.

Dueta "The Trick Brothers" un ielu teātra "V.O.S.A. Theatre" izrādes ir Rīgas sadraudzības pilsētas Prāgas dāvinājums "Rīgas svētkiem 2014".

Dueta "The Trick Brothers" vēsture sākās 2009. gadā, kad Vāclavs Jelineks un Ādams Jarčovskis uzstājās Jaunā Cirka festivālā "Letní Letná". Turpmākajos gados duets "The Trick Brothers" ir uzstājies daudzos prestižos čehu festivālos, piemēram, "Jaunā cirka svētkos" Trutnovā, kā arī ārpus Čehijas robežām, piemēram, vislielākajā Eiropas Žonglēšanas festivālā "Juggling Convention" Joensu Somijā.

Izrādē "Krāsotāji" ir divi krāsotāji-triku meistari, taču negaidiet no viņiem tikai Čārlijam Čaplinam raksturīgus jokus ar kāpnēm uz pleca. Duets "The Trick Brothers" atstāj tālu aiz muguras visas komiskās klišejas un pārveido tās jaunās akrobātiskās formās. 30 minūšu garā izrāde "Krāsotāji" liks atplaukt smaidiem kā bērnu, tā pieaugušo sejās.

Duets "The Trick Brothers" ar izrādi "Krāsotāji" uzstāsies:

Plkst. 11 Doma laukumā,

Plkst. 13 Vērmanes dārzā.

Ielu teātris "V.O.S.A. Theatre" vairākkārt ir uzstājies starptautiski nozīmīgos pasākumos, piedalījies Čehijas paviljona prezentēšanā izstādē "Expo 2010" Šanhajā Ķīnā, kā arī sadarbojies ar "Czech Trade" Londonā un Berlīnē. Ar izrādi "High Dreaming" ielu teātris "V.O.S.A. Theatre" ir pārstāvējis Prāgu gadskārtējos Sanktpēterburgas svētkos un piedalījies Pasaules Hokeja čempionāta atklāšanas ceremonijā Košicē Slovākijā 2011. gadā. 2014. gadā izrāde "High Dreaming" bija iekļauta "F1" programmā Bahreinā. 

Izrāde "High Dreaming" sasaucas ar "Rīgas svētku 2014" tēmu "Tilti". Izrādē "High Dreaming" dzīvas mūzikas pavadībā tiks būvēts simbolisks tilts starp Prāgu un Rīgu. Mākslinieki - Jiří Juráš, Adam Štumar, Václav Jelínek, Adam Jarchovský, Marek Novák, Anna Bubníková, Krostína Žebrová, Jonáš Janků, Seiline Vallée un Salvi Salvatore.

Plkst. 15 ielu teātris "V.O.S.A. Theatre" ar izrādi "High Dreaming" uzstāsies Rātslaukumā.

Animācijas filmas un filmu programma par Rīgu


Sestdien, 16. augustā, plkst. 13 Kultūras un atpūtas centra "Imanta" kinozālē Nacionālais kino centrs rīko "Rīgas kino" seansu, kurā tiks demonstrētas projekta radošajās darbnīcās veidotās bērnu un jauniešu animācijas īsfilmas, kā arī īpaša filmu programma, ko tematiski vieno stāsts par dzīvi Rīgas mikrorajonos.

Bērnu un jauniešu animācijas īsfilmas tapušas "Multeņkulteņu" animācijas darbnīcā Rīgas Imantas vidusskolā. Darbnīca norisinājās šī gada februārī, piecu dienu laikā aptuveni 30 bērni un jaunieši vecumā no 9 līdz 14 gadiem veidoja animācijas filmas stop motion animācijas tehnikā. Darbnīcas dalībnieki paši izgudroja scenārijus, zīmēja kadru plānus, no aplikācijām radīja filmu tēlus, filmēja, ierakstīja skaņu. Radošo darbnīcu vadīja animatori Kristīna Ratniece un Ivars Šmits. Kopumā Imantas radošajā darbnīcā izveidotas 10 īsfilmas, vidējais filmu garums - 3 minūtes.

Filmu programmā par Rīgas mikrorajoniem ietvertas divu starptautiski pazīstamu Latvijas dokumentālistu - Lailas Pakalniņas un Ivara Selecka - filmas. Pakalniņas filma pa "Rubika ceļu" un Selecka filma "Zolitūde" ir tematiski līdzīgas, bet stilistiski atšķirīgas: gan tāpēc, ka atšķiras abu režisoru radošie rokraksti, gan tāpēc, ka abu filmu uzņemšanas laiku šķir 20 gadi. Vēl skatītājiem tiks piedāvāta Dzidras Ritenbergas spēlfilma "Šīs bīstamās balkona durvis", kas filmēta Imantā.

"Rīgas kino" ir Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta programmas projekts, kas radošās filmu un animācijas darbnīcās saved kopā kino profesionāļus un skolu jauniešus, lai kopīgi stāstītu stāstus par Rīgu. Projektu īsteno Nacionālais kino centrs.

Mūzika Doma dārzā


17. augustā no pulksten 14 līdz 18 Rīgas Doma dārzā, pie Herdera laukuma notiks pasākuma "Mūzika Doma dārzā".

Rīgas Doma dārzā klausītājus priecēs "muzikāls tilts" no klasikas līdz mūsdienām.

No plkst. 14.00 līdz 15.00 tiks atskaņota Volfganga Amadeja Mocarta dziesmu spēle-komiskā opera "Bastjēns un Bastjenna"

Dziesmuspēle-komiskā opera "Bastjēns un Bastjenna" ir viena no izcilā Vīnes klasiķa agrīnajām operām, kurā nepārprotami tiek likti pamati Volfganga Amadeja Mocarta mūzikas īpašajai valodai un tēlu dramaturģijai. Dziesmuspēles libreta pamatā ir Žana Žaka Ruso luga "Ciema burvis", tā rakstīta vienā cēlienā un teksts ir vācu valodā. Iestudējumā muzikālie numuri ir oriģinālvalodā, savukārt runātie teksti un dialogi - latviešu valodā.

Dziesmu spēle-komiskā opera "Bastjēns un Bastjenna" ir stāsts par attiecībām. Bastjenna mīl Bastjēnu, taču ļoti pārdzīvo, ka puisis ir sācis pievērst uzmanību citām meitenēm. Bastjenna lūdz padomu abu jauniešu draugam - gaišreģim Kolā, lai viņš palīdz atgūt puiša mīlestību. Kolā iesaka meitenei izmainīt savu ārieni un satikšanās brīdī iegalvot Bastjēnam, ka mīl citu. Šī Bastjennas uzvedība pārsteidz Bastjēnu. Iestudējumā, saglabājot Volfganga Amadeja Mocarta laika estētikas elementus, stāsts tiek veidots mūsdienīgā gaisotnē.

Piedalās solisti Jolanta Strikaite, Juris Vizbulis, Viesturs Vītols, Strazdumuižas internātvidusskolas attīstības centra vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem vokālais ansamblis Ivetas Zvaigznes un Irēnas Ozoliņas vadībā, Rīgas Latviešu biedrības bērnu vokālās studijas "Knīpas un Knauķi" audzēkņi, kā arī Jāzepa Mediņa Rīgas 1. Mūzikas skolas kamerorķestris "Armonico". Muzikālais vadītājs un diriģents ir Normunds Dreģis, režisore Dace Pūce, scenogrāfs Oskars Dreģis, kostīmu māksliniece Linda Lagzdiņa.

No plkst. 15.30 līdz 16.30 notiks Rīgas mūzikas skolu apvienotā simfoniskā orķestra koncerts "Latvijas putnu balsis"

Koncertā "Latvijas putnu balsis" skanēs arī Valta Pūces skaņdarbs "Perpetuum mobile" ("Mūžīgais dzinējs"). Valts Pūce par savu saka: "Sliecos domāt, ka "perpetuum mobile" eksistē, tikai to nevajadzētu meklēt fizikālajās vai materiālajās sfērās. Un varbūt tā atblāzmu iespējams saskatīt arī cilvēka mūžīgajā tieksmē pēc svētkiem - ir taču lietas, kurām neredzam ne sākuma, ne gala, kas itin kā dzimst no nekurienes." Klausītāji varēs dzirdēt arī Žila Demersemana skaņdarbu "Itāļu koncerts" flautai, kas tiks izpildīts kopā ar Juglas Mūzikas skolas jauno un perspektīvo flautisti Maiju Fogeli. 

Koncerta "Latvijas putnu balsis" kulminācija būs Ērika Ešenvalda cikliskais opuss "Latvijas putnu balsis", kas tapis pēc Rīgas mūzikas skolu apvienotā simfoniskā orķestra pasūtinājuma un piedzīvos pasaules pirmatskaņojumu. Cikliskajā opusā "Latvijas putnu balsis" iekļauti daudzveidīgi latviešu tautasdziesmu motīvi, kā arī dzirdami Latvijas putnu treļļi teju ikkatra instrumenta tembrālajā redzējumā. Vairākās daļās Ēriks Ešenvalds izmantojis aleatoriskus izpausmes līdzekļus visām instrumentu grupām, kā arī skanējumu veiksmīgi papildina skaņu ieraksti.

Rīgas mūzikas skolu apvienotā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Kaspars Ādamsons.

No plkst. 17.00 līdz 18.00 skanēs muzikāli-literārs piedzīvojums "Kas par traku, tas par traku..."

Muzikāli-literārā piedzīvojuma "Kas pat traku, tas par traku..." pamatā ir Ojāra Vācieša dzeja bērniem, kurai muzikālo ietērpu veido Elizabetes Balčus oriģinālmūzika, bet vizuālo izskatu dizaineres Ingrīdas Zāberes tērpi. Muzikāli-literārais piedzīvojums "Kas pat traku, tas par traku..." ir ceļojums Ojāra Vācieša fantāzijas, viņa radīto dzejas tēlu pasaulē, kas skatītāju priekšā atdzīvojas - dzied, dejo un spēlējas, iesaistot izrādē arī skatītājus. Tā ir iespēja būt īpašā gaisotnē, ko rada Ojāra Vācieša dzejas tēlu spēlēšanās aktieru Māra Bezmera, Egijas Silāres un mūziķu Kristiānas Balčus (čells), Gidona Grīnberga (vijole), Elizabetes Balčus (klavieres, flauta) un Arta Gāgas (saksafons, klavieres) izpildījumā.

Muzikāli-literārais piedzīvojums "Kas pat traku, tas par traku..." ir domāts visu vecuma bērniem, viņu vecākiem un Ojāra Vācieša dzejas mīļotājiem. Režisore ir Dita Balčus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!