Foto: LETA
Atzīmējot franču teorētiķa Rolāna Barta simtgadi, laikmetīgās literatūras un filosofijas interneta žurnāls "Punctummagazine.lv", novembrī rīko autoram veltītus lasījumus un diskusiju.

Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) 11. novembrī pulksten 16.00 LNB Mazajā zālē norisināsies "Barta simtgades lasījumi", savukārt 17. novembrī pulksten 18.00 notiks diskusija "Attēla valdzinājums mūsdienu kultūrā. Pēc Barta".

"Barta simtgades lasījumus" vadīs literatūras zinātnieks un kritiķis Jānis Ozoliņš, pārdomās par Rolāna Barta daudzpusīgo teorētisko mantojumu dalīsies literatūras kritiķe Anda Baklāne (lasījuma tēma - Rakstnieks brīvdienās), komunikācijas pētniece Ilva Skulte (Kritikas izpratne Barta rakstos), filosofs Jānis Taurens (The Voyage Out), literatūras kritiķe Ieva Kolmane (Valodas diktāts), žurnāla "Punctummagazine.lv" redaktors Igors Gubenko (No baudas līdz ekstāzei un atpakaļ: Barts, Vērdiņš, Lakāns), fotogrāfijas teorētiķis Kārlis Vērpe (Pārvarēt Bartu: piezīmes par "Camera lucida" kritiku), sociologs Normunds Kozlovs (Dendijs subkultūras diskursā) un modes mākslinieks Bruno Birmanis (Modes sistēma pret modes sistēmu).

"Diskusijā "Attēla valdzinājums mūsdienu kultūrā. Pēc Barta" tiks izvirzīti jautājumi: vai Rolāna Barta piedāvātā attēla analīze ir aktuāla, skaidrojot "mītus" mūsdienu kultūrā? Vai viņa paustās idejas ir iesaistāmas pašreizējā mākslas diskursā? Kā nošķīrums starp "domīgo" fotogrāfiju un "rijīgo" kino skatāms masu kultūras kontekstā? Diskusijā, ko moderēs filosofs Artis Svece, piedalīsies kino zinātnieks Viktors Freibergs, komunikācijas pētniece Ilva Skulte un mākslas zinātniece Ieva Lejasmeijere," stāsta pasākuma rīkotāji.

"Rolāns Barts (1915 - 1980) ir franču teorētiķis, semiotiķis un literatūras kritiķis, kurš bijis svarīga figūra strukturālismā un poststrukturālismā. Viņa eseju krājums "Mitoloģijas" atsedz mītu struktūras ikdienas kultūrā, savukārt vēlīnajos darbos - "Camera lucida: Piezīme par fotogrāfiju", "Teksta bauda" un citos uzsvērta personiskās pieredzes nozīme mākslas darba interpretācijā. Viņa idejas bijušas nozīmīgas literatūras un vizuālo mākslu teorijās. Rolāns Barts ir Latvijā iecienīts autors, līdz šim latviešu valodā izdoti viņa darbi "Camera lucida. Piezīme par fotogrāfiju" (LMC, 2006), "Sēru dienasgrāmata" (LMC, 2010), "Mitoloģijas" ("Omia mea", 2010) un "Teksta bauda" ("Mansards", 2012)," stāsta iniciatīvas autori.

"Punctummagazine.lv" ir interneta žurnāls, kas veltīts literatūras un filosofijas aktualitātēm, vēsturei un savstarpējam dialogam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!