Foto: LETA

Kultūras ministrija (KM) jau šā gada septembrī vai oktobrī varētu izsludināt atklātu konkursu uz trim Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes locekļu amatiem, kolīdz Saeima būs atbalstījusi grozījumus operas likumā, kas paredz paplašināt valdes sastāvu no viena līdz trim cilvēkiem, intervijā aģentūrai BNS pastāstīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība).

Viņa sacīja, ka pavasarī veiktajā LNO funkciju auditā secināts, ka operai ir nepieciešama stingrāka kontrole un jauna vadības sistēma – biznesa vadība, finanšu vadība un mākslinieciskā vadība, ko īsteno trīs atsevišķi cilvēki, "jo opera ir liels ražošanas uzņēmums". Uzsvaru plānots likt uz biznesa vadību.

Uz jautājumu, vai kādā no šīm pozīcijām darbu varētu turpināt pašreizējais operas direktors un vienīgais valdes loceklis Andrejs Žagars, ministre atsaucās uz Žagara teikto, ka viņš sevi redz mākslinieciskā vadītāja kapacitātē.

"Ja konkursā uz šo amatu pieteiksies vairāki kandidāti, viņam ir priekšrocības tajā, ka ir sagatavots nākamā – Riharda Vāgnera – gada plāns, ir septiņi jauni iestudējumi, četras jaunas nacionālas operas. Veidojot komandu, mēs noteikti šīs priekšrocības ņemsim vērā. Es tikai varu aicināt arī citus startēt šajā konkursā, lai būtu konkurence," norādīja Jaunzeme-Grende.

"Lielākais panākums pašlaik ir tāds, ka 2011.gada decembrī neviens nezināja, kāds ir operas stāvoklis, kādi ir finanšu rādītāji, tāpēc arī visi baidījās pieteikties uz šo amatu. Patlaban tas ir pilnīgi skaidrs, ir stratēģija trim gadiem, un tās ir lielas pārmaiņas. Arī Žagars ir atzinis, ka audits bijis ļoti vērtīgs, un arī pārējie teātri apgalvo, ka gribētu līdzīgus auditus," klāstīja ministre.

Viņa teica, ka tikusies ar operas darbiniekiem, kas gribējuši streikot, un abas puses vienojušās – ja opera izvēlas izaugsmes scenāriju un vēlas kļūt par vienu no konkurētspējīgākajām operām Skandināvijas reģionā, tam nepieciešams visa kolektīva atbalsts.

"Jau pašlaik mēs esam labākie Baltijā, un ir jāiet tālāk. Bet arī visam kolektīvam būs jābūt gatavam atbalstīt šo plānu, un gan solisti, gan koris tam piekrita. Ievēlēsim jaunu vadību un runāsim ar to jau pilnīgi citā līmenī," minēja ministre.

Jau vēstīts, ka Jaunzeme-Grende pērnā gada nogalē neapstiprināja Žagaru operas direktora amatā uz vēl vienu termiņu, pamatojot to ar iespējamām nopietnām finanšu problēmām operā.

Tomēr janvārī pēc rūpīgākas iepazīšanās ar situāciju ministre piedāvāja Žagaram noslēgt terminētu līgumu ne ilgāk kā uz gadu ar konkrētiem uzdevumiem tuvāko triju mēnešu laikā, tostarp operā būtu jāveic jauns finanšu un funkcionālais audits. Viņa uzstāja arī uz operas likuma grozīšanu, lai paplašinātu LNO valdi no pašreizējā viena līdz trim valdes locekļiem, kā arī uz sabiedrības uzticības padomes izveidošanu, kas sekotu LNO darbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!