Foto: Publicitātes foto

Londonā bāzētais uzņēmums "Malcolm Reading Consultants" (MRC) aicina Latvijas arhitektus, pilsētvides arhitektus, plānotājus un ainavu arhitektus līdz 2016. gada 13. janvārim pieteikties līdzdalībai Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja arhitektūras konkursā, liecina Kultūras ministrijas informācija.

Dalībai Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja arhitektūras konkursā tiks izvēlēti pieci starptautiska līmeņa arhitektu biroji - finālisti, kuri sadarbībā ar Latvijas arhitektiem veidos piedāvājumu jaunā muzeja arhitektūras veidolam. Jau 2016. gada janvārī no saņemtajiem pieteikumiem finālisti izvēlēsies partnerus no Latvijas ar vispiemērotākajām zināšanām un pieredzi, lai kopīgi veidotu jaunā muzeja skices.

Muzeja koncepcijā iezīmētā vīzija paredz to, ka muzeja ēkai jātop par izcilas arhitektūras paraugu un atpazīstamu pilsētas vizītkarti Rīgas viesiem. Ēkai jābūt būvētai ar tādiem vides ilgtspējības risinājumiem, kas spētu izpelnīties starptautisku interesi un novērtējumu. Lai sasniegtu šos mērķus, konkursu rīko uzņēmums MRC, kas šovasar veiksmīgi organizēja komplicēto "Guggenheim" Helsinki muzeja arhitektūras konkursu Somijā.

Plānots, ka konkurss norisināsies aptuveni sešus mēnešus. Tā noslēgumā tiks izvēlēts uzvarētājs, bet pārējie konkursa dalībnieki iegūs prēmijas.

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja vīzija ir kļūt par apmeklētāko mākslas muzeju Baltijas valstīs, kā arī par starpreģionālas nozīmes kultūras un mākslas centru, kura veidotās izstādes tiek regulāri iekļautas arī citu valstu muzeju programmās, pateicoties unikālajai kolekcijai par mākslas un vizuālās kultūras procesiem Latvijā un Baltijas jūras reģionā no sešdesmitajiem gadiem un papildu spējot piesaistīt krājumu aizdevumus no privātiem kolekcionāriem.

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja misija ir, atraktīvi izmantojot mākslas un vizuālās kultūras daudzveidīgās mijiedarbības formas un to klātbūtni mūsdienu cilvēka ikdienā, veidot laikmetīgās mākslas muzeju kā sabiedrībā iemīļotu tikšanās vietu - iedvesmai un jaunām zināšanām, pašrefleksijai un pieredzes apmaiņai. Muzeja mērķis ir uzturēt muzejā mājvietas un piederības sajūtu, ko veido atvērtība, radošais gars un laikmetīgās mākslas rosināts domātprieks.

Par piemērotāko fokusu muzeja radošajā darbībā izraudzīts mērķis atspoguļot laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras mijiedarbības procesus Latvijā un plašāk - Baltijas jūras reģionā. Spēles laukuma ģeogrāfiskās robežas izvēlētas, lai ilgtermiņa darbības stratēģijā muzejam nodrošinātu gan starptautisko atpazīstamību un apriti starpreģionālos sadarbības tīklos, gan arī ļautu tā darbības programmai gūt plašu atbalstu vietējā auditorijā.

Muzeju paredzēts veidot kā "izkliedēto muzeju" jeb "jaunā žanra muzeju", kas prezentē sevi ne tikai kā zināšanu krātuvi, bet arī kā zināšanu ģeneratoru un kura apmeklētājs ir nevis pasīvs patērētājs, bet šī zināšanu inkubatora aktīvs līdzdalībnieks. Kā galvenie darbības virzieni noteikti - izstāžu darbība, kolekcijas veidošana un eksponēšana, pētniecība, izglītības un sociālās iesaistes programmu un aktivitāšu īstenošana.

Lai taptu Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja ēka, "ABLV Charitable Foundation" un Borisa un Ināras Teterevu fonds ir nodibinājuši Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondu. Tā mērķis ir par dibinātāju un fonda piesaistītiem citiem publisko un privāto personu finanšu līdzekļiem partnerībā ar Latvijas valdību un Kultūras ministriju veikt Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecību, nodrošināt šī muzeja darbību un pārvaldību, tostarp arī muzeja laikmetīgas mākslas krājuma veidošanu, uzturēšanu un pētniecību. Privātai iniciatīvai ir milzīga nozīme sabiedrības attīstībā, tādēļ jaunā fonda dibinātāji cer, ka šis solis dos spēcīgu attīstības impulsu aktuālajiem mākslas procesiem Latvijā, veicinās integrētas kultūras telpas veidošanos, kā arī padarīs Rīgu par atpazīstamu un īpašu tūrisma galamērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!