Aptuveni gada laikā, kopš Latvijas Universitātes (LU) Fonds aicināja ziedot Latvijas Universitātes Lielās aulas ērģeļu restaurācijai, savākti 41 361,36 eiro, informē LU.

Kampaņā iesaistījušies esošie mecenāti, 197 LU Fonda dažādu gadu stipendiāti, 27 esošie un bijušie LU studenti, 34 LU docētāji un darbinieki, LU arodbiedrības pārstāvji, vairāk nekā 100 privātpersonas un ģimenes no Kanādas, studentu un studenšu korporāciju pārstāvji, kā arī privātpersonas un anonīmie ziedotāji.

Šī instrumenta vēsture sākās pirms 81 gada, kad radās ideja, ka Latvijas Universitātei (LU) kā Latvijas Republikas intelektuālajam un kultūras centram nepieciešamas savas ērģeles. Tolaik LU rektors un Valsts prezidents aicināja sabiedrību iesaistīties kampaņā, lai uz LU 18 gadu jubileju LU Lielajā aulā būtu modernākās ērģeles.

Pēc 112 dienu ilgas ziedojumu vākšanas kampaņas ieceri izdevās īstenot, savācot 25 000 latu. LU Lielās aulas ērģeļu iegādē piedalījās vairāki simti organizāciju un individuālie ziedotāji – tas bija valstiski nozīmīgs pasākums. Iesaistījās valsts amatpersonas, LU vadība un darbinieki, korporācijas, ievērojami tā laika uzņēmumi un Latvijas inteliģence.

Tagad pēc 77 gadu klausītāju priecēšanas LU ērģelēm nepieciešams veikt rekonstrukciju un modernizēt tās atbilstoši laikmeta garam. LU Lielās aulas ērģeles ir trešās lielākās Latvijā uzreiz pēc Rīgas Doma ērģelēm un Liepājas trīsvienības baznīcas ērģelēm.

"Kad ērģeļu restaurācija būs pabeigta, varēsim teikt, ka šis ir bijis lielākais restaurācijas projekts Latvijā pēdējo turpat 100 gadu laikā, kurš veikts pašmāju meistaru spēkiem," saka ērģelmeistars Tālivaldis Deksnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!