Sestdien, 8. maijā Rīgas Latviešu biedrības namā notiks X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku bērnu un jauniešu folkloras konkursu fināli, informē X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Komunikācijas darba grupas pārstāve Aiga Ozoliņa.

Uz pasākumu pulcēsies individuālie izpildītāji – dziedātāji, dejotāji un muzikanti, kā arī mazās grupas, kur kopā dzied, dejo un spēlē folkloras kopu labākie dalībnieki. Fināla dalībniekus vērtēs kompetenti eksperi un izvēlēsies vislabākos dalībniekus X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku folkloras koncertam "Es mācēju, es mācēju, ko tie citi nemācēja".

Konkursu fināli notiek dažādās Rīgas Latviešu biedrības zālēs paralēli. Dziedātāju fināli Zelta un Līgo zālēs plkst. 10.00, dejotāju fināls plkst. 11.00 Baltājā zālē, muzikantu fināls Zelta zālē plkst 13.00. Ieeja – bez maksas.

Folkloras konkursu fināli ir lieliska iespēja iepazīt Latvijas lokālo dziedāšanas, muzicēšanas un dejošanas tradīciju daudzveidību kopā ar bērnu un jauniešu dziedāt, dejot un spēlēt prieku, kas ir pamats tradicionālo prasmju apgūšanai.

Tradicionālās dziedāšanas konkursa "Dziesmu dziedu, kāda bija" fināls pulcē 87 dalībniekus. Katrs dalībnieks izpilda divas neapdarinātas tautasdziesmas lokālās tradīcijas kontekstā. Tradicionālās dejošanas konkursā "Vedam danci" ir gandrīz 100 dalībnieku, kas sacentīsies pāru, dvieļu un skalu dejās, bet visvairāk ir muzikantu – 181, kas sabrauc uz "Klaberjakti".

Individuāli uzstāsies 11 dalībnieki, demonstrējot kokles un stabules spēles prasmi, bet parējie muzicēs kapelās. Konkursa finālam izvirzīta 21 kapela. Katram konkursam iepriekš bija ceturtdaļfināli folkloras kopās, pusfināli etnogrāfiskajos novados.

Konkursu finālu uzvarētājus X Latvijas skolu jauntnes dziesmu un deju svētkos varēs vērot folkloras koncertā "Es mācēju, es mācēju, ko tie citi nemācēja" Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā zālē 9. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!