Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) aizsācis Latvijas simtgadei veltītu "Gadsimta albuma" veidošanu, kurā var iesaistīties ikviens iedzīvotājs, interneta vietnē "www.latvijasgadsimts.lv" augšupielādējot vēsturiskas ģimenes vai dzimtas fotogrāfijas kopā ar to aprakstiem. Viens no akcijas vēstnešiem ir Stradiņu dzimtas pārstāvis, sirds ķirurgs Pēteris Stradiņš, kurš albumam pievienojis fotogrāfiju no dzimtā Āgenskalna.

"Esmu sagatavojis šim projektam fotogrāfiju, kurā ir redzams Āgenskalns, Pārdaugava. Tā ir īpaša vieta – vieta, kur 1932. gadā apmetās mans vecaistēvs Pauls Stradiņš, šeit pat blakus uzcēla māju, un faktiski visa mūsu ģimenes vēsture ir saistīta ar Āgenskalnu. Šeit blakus ir slimnīca un tā ir īpaši būtiska mūsu ģimenei. Mans vecaistēvs ilgstoši šeit bija medicīnas direktors un viņam pat pretim mūsu mājai bija īpaši vārtiņi, kur viņš varēja pa tiešo no mājas tikt uz savām klīnikām," stāsta Pēteris Stradiņš.

Viņš saka, Āgenskalns – tā nav īsti Rīga. "Šeit ir sajūta kā tādā nomalē vai provinces pilsētā. Padomju gados, savukārt, Āgenskalns bija īpašs ar to, šeit varēja noslēpties no šīs padomju kņadas, tādā īpašā oāzē. Šajā fotogrāfijā, kas ir uzņemta pirms 30 gadiem, mēs ejam kopā ar tēvu pa šo Meteora, vai kādreiz saukto Bērzu ielu. Simbolisks ir šis bruģētais akmens – nelīdzenais segums. Faktiski šajā laikā es tieši nolēmu, ka turpināšu mācīties un iet pa ne tik gludo medicīnas ceļu Latvijā. Taču tai pašā laikā tā ir tik daudz devusi man un arī citiem."

Pazīstamais ārsts aicina ikvienu pārlapot savus albumus, un atrast kādu interesantu fotogrāfiju, lai varētu piedalīties projektā "Gadsimta albums".

Jau ziņots, ka digitālais fotogrāfiju albums būs arī viena no topošās izstādes "Latvijas gadsimts" sastāvdaļām. Izstāde tiks atklāta 2018. gada maijā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstāžu telpās, Brīvības bulvārī 32, Rīgā.

Interesenti var augšupielādēt fotogrāfiju un pievienot stāstu par savas ģimenes un dzimtas, darba kolektīva vai organizācijas vēsturē svarīgu notikumu, personību vai vietu laika periodā no 1918. līdz 2018. gadam. Viena atsevišķa cilvēka stāsts iekļausies kopīgi veidotā Latvijas vēstures panorāmā, un ekrānā būs pieejams līdzās izstādē "Latvijas gadsimts" atainotajiem dzīvesstāstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!