Foto: Kadrs no "Youtube" video

Fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā, Kalnciema ielā 36/38 16. augusta pulksten 18, tiks atklāta pirmspēdējā izstāde projekta "Skaņai vajag mākslu" ietvaros. Jaunākajā izstādē atzītais latviešu piantists un komponists Vestards Šimkus veidos dialogu ar mākslinieka Māra Ārgaļa gleznu "Mūzika", kuru telpā "pārnesīs" jaunais gleznotājs Jānis Šneiders, portālu "Delfi" informē Katrīna Jaunupe, fonda "Mākslai vajag telpu" vadītāja.

Māris Ārgalis uzskatāms par vienu no dumpinieciskākajiem un novatoriskākajiem savas paaudzes autoriem, kā arī izcilākajiem zīmētājiem. Viņa darbos allaž dominējušas sirreālisma ietekmes, kas konkrētajā darbā ar nosaukumu "Mūzika", kas atrodas Zuzānu kolekcijā, ienāk ne tikai tematiski, bet arī formāli. Citplanētiešiem līdzīgi radījumi, šķietami līdzīgi kā uz grupas "Joy Division" leģendārā albuma "Unknown Pleasures" vāciņa, vizualizē skaņas viļņu pulsāciju. Mākslinieks Jānis Šneiders šo, ar acīm taustāmo materialitāti, pārvērš kustīgā skulptūrā, līdzīgā mūzikas video klipam.

Zelta vinils, kas redzams mākslas darbos ir tieša atsauce uz "Voyager Golden Record" – diviem ierakstiem, kas, līdzīgi kā laika kapsula, tika nosūtīti izplatījumā līdz ar "Voyager 1" starpplanētu zondi 1977. gadā un sevī iekļāva vizuālu un audiālu informāciju par planētu Zeme – par dzīvi uz tās un tās iedzīvotājiem, un viņu augstākajiem sasniegumiem. NASA palaistais projekts saturiski paredzēts "nākotnes cilvēkam" vai kādai inteliģentai, visumā mītošai būtnei, kas desmitiem tūkstošu gadu laiku posmā varētu uziet izplatījumā dreifējošo kuģi. Tajā, līdzās datiem par cilvēka anatomiju, DNS, matemātiku un fiziku, atrodami tādu komponistu kā J.S. Baha, Mocarta un Igora Stravinska gara darbi.

MVT Vasaras mājas izstāžu zālē Šneiders, sastapies ar šī unikālā ieraksta saturu, kas šajā gadījumā ietver Vestarda Šimkus mūziku, hologrammā projicē pilnīgu saplūšanu ar tās būtību – kā citplanētieša tēls izjusti dejojot tās ritmā. Mūzika materializējas dejā, un tā, pēc Jāņa vārdiem ir "šīs būtnes izjustā eiforija", sastapties ar vinilā iespiesto, nekad nedzirdēto mūziku.

Izstāde skatāma līdz 27. augustam un 23. augustā plkst. 18.00 vakarā MVT Vasaras mājā norisināsies māksliniekam Mārim Ārgalim veltīta saruna ar izstādes mākslinieku dalību, to vadīs Ieva Kalniņa.

Pasākumos ieeja bez maksas.

Jau ziņots, ka "Skaņai vajag mākslu" projektā piedalās grupa "Instrumenti" ar muzikālo ainavu par Džemmas Skulmes darbu "Putnubiedēklis" Marijas Ulmanes scenogrāfijā, grupa Mumiy Troll ar muzikālo interpretāciju par Bruno Vasiļevska darbu "Klusā daba – saules stars" Krišjāņa Elvika scenogrāfijā, Imants Kalniņš ar kompozīciju par Māra Ārgaļa darbu Bez nosaukuma GolfClayderman scenogrāfijā, Intars Busulis ar muzikālo interpretāciju par Dainas Riņķes darbu "Mūsu māja" Madaras Kvēpas scenogrāfijā, Vestards Šimkus ar kompozīciju par Māra Ārgaļa darbu "Mūzika" Jāņa Šneidera scenogrāfijā un grupa Prāta Vētra ar savu interpretāciju par Rūdolfa Piņņa darbu "Dārgakmeņi" Jāņa Kraukļa redzējumā. Izstāžu cikla mākslinieciskais vadītājs ir Kristians Brekte, video mākslinieks Rolands Briedis un projekta vizuālās identitātes izveidotājs ir Miķelis Mūrnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!