Foto: AFP/Scanpix

Pasaulslavenā performanču māksliniece Marina Abramoiča līdz šim sadarbojusies ar dažādām zvaigznēm, piemēram, mūziķiem Lady Gaga un Jay Z, bet kā nākamo sadarbības partneri viņa izraudzījusies režisoru Larsu fon Trīru, raksta "Dazed Digital".

Abramoviča savu apbrīnu fon Trīram izrādīja Zviedrijas sabiedriskās raidorganizācijas "STV" televīzijas kanālā pārraidītajā ziņojumā, sakot: "Dārgais fon Trīra kungs, manuprāt, jūs esat šaušalīgākais režisors pasaulē, tādēļ es ļoti, ļoti vēlos ar jums sadarboties."

Māksliniece apgalvo, ka kļuvusi ieinteresēta dāņu režisora darbā pēc tam, kad noskatījusies viņa 1996. gada filmu "Šķeļot viļņus", kuras galvenā varone ilgu laiku cieš no vardarbības un filmas beigās tiek brutāli nogalināta.

Šīs filmas dēļ Abramoviča vairākas naktis nevarēja aizmigt. Lielāko daļu cilvēku kas tāds atturētu no sadarbības ar šo režisoru, taču Abramoviča ir pazīstama ar savām ilgajām, fiziski un emocionāli smagajām performancēm.

"Jūs patiesi novedat savus aktierus līdz nervu sabrukuma robežai, es kā performanču māksliniece ļoti labi saprotu, ko jūs darāt," viņa apgalvo savā fon Trīram veltītajā video.

Viņas nesenākajā darbā "512 stundas" cilvēki bija gatavi stāvēt neizsakāmi garās rindās, lai gūtu iespēju piedzīvot to, kā māksliniece astoņas stundas dienā čukst viņiem ausīs vai vadā viņus pa Londonas mākslas galerijas "Serpentine Gallery" telpām. Šī Abramovičas performance ilga 64 dienas.

Savukārt šobrīd Abramoviča vēlas iesaistīt fon Trīru savā topošajā filmā "Septiņas nāves", kurā aplūkotas septiņu klasiskā laikmeta operas varoņu pāragrās aiziešanas no šīs pasaules. Fon Trīrs ir viens no vairākiem izciliem režisoriem, kuru Abramoviča cer iesaistīt savā projektā – katrs no režisoriem piešķirs sev raksturīgo režijas manieri, kādam no septiņiem filmas tēliem.

Abramovičai, iespējams, kādu brīdi vajadzēs pagaidīt fon Trīra atbildi, jo režisors vēl tikai pavisam nesen paziņoja, ka visu savu laiku un enerģiju veltīs savam topošajam televīzijas seriālam "What Jack Built".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!