Andalūzijā, Spānijas dienvidos, zagļi neglābjami sabojājuši 5000 gadus senu alu gleznojumu, kad to neveiksmīgi centušies izkalt un nozagt, raksta RT.

Gleznojums atrodas Los Eskolāres alu Haenas provincē, un tā bojājumi novērtēti kā neatjaunojami, norādījis vietējās pašvaldības vadītājs Žans Kaminero. Viņš šo zagļu darbību nodēvējis par bezsirdīgu, norādot, ka vietējie iedzīvotāji ir dziļi sašutuši, ka kāds atnācis un sabojājis akmens sienu, kura neskarta stāvējusi 5000 gadu. Šobrīd uzsākta izmeklēšana par notikušo.

Šī ala tika atklāta 1973. gada 3. martā kādas studentu ekspedīcijas laikā. Tā praktiski ir tikai caurums lielā akmenī - aptuveni pusotru metru plats un pusotru metru dziļš.

Lai arī tā ir salīdzinoši niecīga, Los Eskolāres ala ir daļa no Ibērijas pussalas alu sistēmas, kas iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Gleznojumi šajās alās ir vienas no nozīmīgākajām liecībām par pirmsvēstures cilvēku dzīvi to agrīnā kultūras evolūcijas posmā, norāda UNESCO.

Gleznojumi, kuros lielākoties redzamas medības, kaujas un soda izpilde, tapuši, izmantojot no dabas materiāliem iegūtus sarkanus, melnus un baltus krāsu toņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!