Foto: Publicitātes foto

Gētes institūta Rīgā telpās no 3. līdz 8. septembrim norisināsies organizācijas "Standuino" darbnīca - meistarklase, kas paredzēta, lai cilvēkiem bez priekšzināšanām iemācītu izgatavot pašiem savu digitālo sintezatoru – "FraAngelico", portālu "Delfi" informē festivāla "Skaņu mežs" un radošās darbnīcas rīkotāji.

Darbnīcu vadīs Vāclavs Peloušeks (Václav Peloušek) un Ondržejs Merta (Ondřej Merta) no pilsētas Brno.

Šī DIY jeb "izgatavo pats'' darbnīca paredzēta iesācējiem, taču ir piemērojama arī jau pieredzējušiem dalībniekiem: tiks mācīti pamati darbam ar elektronikas ierīcēm, piemēram, lodēšana, pamata terminoloģija, kā arī tiks prezentēta atvērtā koda tehnoloģijas pasaule un visas tajā pastāvošās iespējas. Tiks paskaidrotas un prezentētas arī šī brīža aktualitātes "do-it-yourself" kultūrā, kā arī izskaidroti sintezatoru darbības principi un demonstrēts darbs ar tiem. Katrs no meistarklases dalībniekiem varēs izgatavot un paņemt līdzi pats savu "FraAngelico" sintezatoru.
Jāņem līdzi: austiņas un 9V bateriju. Dalībniekiem jāreģistrējas, rakstot uz info@soundexchange.eu. Piedalīties var 12 dalībnieku.

"Standuino" ir inovatīva parādība pašdarinātu elektroniskās mūzikas instrumentu, kā arī "atvērtā koda" aparatūras radīšanā. Tāpat tā ir teorētiski un vēsturiski veicināta kustība, kas rezultējusi mākslasdarbos, mūzikas grupās, darbnīcās, priekšnesumos un rakstos. "Standuino" sākotnēji radās kā populārās organizācijas "Arduino" atzarojums, taču drīz kļuva par radikālu Austrumeiropas reģiona do-it-yourself jeb pašdarbības kustību.

Pateicoties tam, "Standuino" kļuva par komponenti daudzās mākslas instalācijās, un organizācijas tehniskajiem entuziastiem radās iespējas būvēt prototipus dažādām ierīcēm, galvenokārt elektroniskās mūzikas instrumentiem.

"Standuino" pamatideja ir izveidojusies, iespaidojoties no mediju mākslas pioniera Standas Filipa (Standa Filip) darbiem un dzīves.

"FraAngelico" digitālais 8 bitu PWM (Pulse With Modulation jeb pulss ar modulāciju) sintezators ir vienreizējs skaņas ģenerators. Sintezatoram netiek izmantots D/A (digitālais/analogais) pārveidotājs, taču skaņa tiek veidota no tikai viena izejas spraudņa, izmantojot pulsu ar modulāciju, kas nozīmē, ka, ātri mainot dažādus pulsa ilgumus, ir iespējams radīt vairākas izejas strāvas. Lai panāktu dažādus strāvas līmeņus, šīs tehnikas rezolūcija ir astoņi biti, taču būtībā sintezatora izejas forma ir tikai viens bits, jo izejas spraudnis strādā tikai uz 1 vai 0, radot specifisku digitālu raksturu tā skanējumam.

Neskatoties uz šo pūristisko un minimālistisko pieeju skaņas ģenerēšanai, "FraAngelico" ir spējīgs radīt plašu klāstu dažādu skaņu krāsu, sākot ar stipriem basiem un beidzot ar ''gličīgiem'' trokšņiem, kā arī sarežģītām ritma struktūrām.

Vāclavs Pelušeks un Ondržejs Merta ir "Standuino" dibinātāji un abi strādā gan kā mākslinieki, gan kā daudzu apvienības projektu vadītāji.

Standa Filips ir elektronisko mediju mākslas pionieris no Čehijas. 80. gados viņš sāka aktīvi izstrādāt savdabīgus DIY mūzikas instrumentus un veidot interaktīvas, robotiskas instalācijas, tiesa, lielākā daļa no tām ir zudušas. 90. gados viņš iesaistījās jauno mediju aizsākuma attīstībā pilsētā Brno. Kā vēsta darbnīcas rīkotāji, šajā periodā slavenais Brno dzimušais mākslinieks Vudijs Vasulka (Woody Wasulka), kurš nāca no mazliet vecākas paaudzes nekā Filips, atgriezās pilsētā, lai ieguldītu jauno mediju scēnas attīstībā. Tā kā laikabiedri intelektuāli nebija gluži gatavi viņa inovatīvajām idejām, viņš sākotnēji guva atzinību jaunāko paaudžu vidū, bet viņa paša laikabiedri viņu atzina galvenokārt kā tehniķi. Viņš guva plašāku ievērību 2011. gada "Multiplace" festivālā, kur kopā ar saviem skolniekiem uzstājās, spēlējot pašizgatavotos instrumentus. Ar atbalstu no "Standuino" komandas puses viņš šobrīd strādā pie daudzu savu agrīno projektu un ideju atjaunināšanas.

Pasākumu piedāvā starptautisks projekts "Sound Exchange" sadarbībā ar festivālu "Skaņu mežs", kas ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā "European Cities of Advanced Sound". Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma "Kultūra 2007-2013" un Latvijas Kultūras ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!