Foto: F64
Šogad gaismas festivālā "Staro Rīga" būs apskatāms lielāks skaits objektu nekā pērn, un šogad pirmo reizi festivālam ir izvēlēta tēma - "Optiskās ilūzijas", ceturtdien, 4. novembrī preses konferencē pastāstīja festivāla mākslinieciskā vadītāja Diāna Čivle.

Jau ziņots, ka šogad festivāla laikā pirmo reizi tiks izveidots gaismas kafejnīcu maršruts, kā arī varēs apskatīt starptautisku gaismas objektu programmu.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) pastāstīja, ka gaismas festivāla moto ir "Staro Rīga, staro arī tu!". Šis moto ir izvēlēts, lai aicinātu piedalīties arī katru Rīgas iedzīvotāju. Tas nozīmē, ka festivālā var iesaistīties ne tikai pilsētas izpilddirekcijas, bet arī katrs Rīgas iedzīvotājs, ar svecīti vai citādā veidā izgaismojot savu mājokli.

Festivāls šogad sāksies 18.novembrī un turpināsies līdz 21.novembrim, taču vairāki objekti turpinās "starot", jo uzreiz pēc svētkiem pilsētā tiks uzstādīts Ziemassvētku laika apgaismojums.

Čivle informēja, ka festivāla kopējās izmaksas ir aptuveni pusmiljons latu, bet, piemēram, "Tele2" pats finansēs savu objektu uzstādīšanu. "Tele2" būs izstādījis objektu konkursa darbus. Tie būs mazbudžeta projekti, kur katra gaismas objekta summa nepārsniegs 500 latus. Tie būs vairāk uz studentu un jauniešu auditoriju vērsti darbi.

Savus objektus izgaismos arī festivāla partneri - Latvijas Televīzija, "DnB Nord banka" un citi. Tāpat, atzīmējot 140.jubileju, īpašus objektus gatavos uzņēmums "Laima". Turpretī "Samsung" veidos īpašu objektu uz Latvijas Nacionālās operas fasādes.

Plānots, ka kafejnīcas varētu tikt izgaismotas līdz pat martam, tādā veidā piesaistot apmeklētāju interesi gada tumšākajā laikā.

Starptautiskajā objektu programmā varēs apskatīt gaismas objektus no Lionas un Tallinas gaismas festivāliem, tādā veidā pēc tam radot iespēju arī mūsu objektiem doties uz starptautiskiem festivāliem un veicinot Rīgas vārda atpazīstamību.

Čivle minēja, ka izgaismots tiks Rīgas pils tornis, kur arī katrs garāmgājējs varēs piedalīties, papildinot ar jaunu noskaņu izveidoto instalāciju "Sapņo Rīga".

Būs instalācijas Rīgas kanālā, video projekcijas uz Latvijas Radio mājas. Būs izgaismota arī Zinātņu akadēmija, kafejnīca "Piens", Spīķeri, viesnīca "Radisson Blue Hotel Latvia".

"Nabaklab" būs izveidojis instalāciju "Spoku nams", uz trim pieminekļiem būs instalācija "Pieminekļu stāsti", "Trīs brāļi" būs izgaismoti, kā arī katrs garāmgājējs varēs mainīt fasādes izgaismojumu. Plānots, ka īpašas instalācijas būs arī Rīgas Zoodārzā un citās pilsētas vietās.

Gaismas festivāls "Staro Rīga" šogad notiks jau trešo gadu. Visu informāciju par festivāla norisēm un objektiem meklējiet portāla "Delfi" īpašajā sadaļā "Staro Rīga 2010".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!