Starp ASV septiņām iespaidīgākajām pilīm televīzijas kanāla CNN interneta vietnes apkopojumā minēta arī stāmerieša Edvarda Liedskalniņa Floridā uzbūvētā koraļļu pils.

Viņa veikums gan ievērojami atšķiras no pārējām sarakstā iekļautajām būvēm. Kamēr pārējās sešas ir uzņēmēju un citādi turību ieguvušu cilvēku savrupmājas, Liedskalniņa pils uzskatāma par vienu no iespaidīgākajiem un cilvēka prātam grūti aptveramajiem pasaules arhitektūras brīnumiem.

Leģendas vēsta, ka pils veltīta no latviešu jaunekļa aizbēgušajai līgavai. Liedskalniņš 26 gadu vecumā saderinājās ar novadnieci Hermīni Lūsi, taču dienu pirms kāzām desmit gadus jaunākā līgava viņu pametusi. Satriektais jauneklis īsi pirms Pirmā pasaules kara devās uz ASV un turpmākos gandrīz desmit gadus klīda pa Ziemeļameriku.

Ap 1920. gadu viņš apmetās Floridā un gandrīz visu savu turpmāko dzīvi veltīja papildinot tā saucamo "koraļļu pili", kuru par naudu izrādīja tūristiem. Tā būvēta no masīviem vairāku desmitu tonnu smagiem akmens blokiem, kuri daudzu miljonu gadu laikā izveidojušies no koraļļiem.

Koraļļu bloku apmēru dēļ par viņa celtniecības tehniku joprojām klīst leģendas, jo vairākus desmitus tonnu smagos klints bluķus latvietis apstrādājis un pārvietojis vienatnē. Tūristiem, kuri apciemojuši viņa pili, Liedskalniņš apgalvojis, ka viņš to uzbūvējis, izmantojot vienīgi magnētu spēku.

Cita leģenda stāsta, ka viņš aizbēgušo līgavu dēvējis par "Sweet Sixteen" (burtiski tulkojot - "saldie sešpadsmit"). Savukārt mūziķis Billijs Aidols šīs leģendas dēļ sacerējis dziesmu ar tādu pat nosaukumu un tās videoklipa sākumā iekļāvis bildi ar vientuļo latvieti paša koraļļu pilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!