Foto: Simon Lautrop © The Art Museum in Tønder

No 12. septembra līdz 25. oktobrim Mākslas muzejā "Rīgas Birža" (Doma laukumā 6, Vecrīgā) Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmas "TÊTE-À-TÊTE 2015" ietvaros būs apskatāma laikmetīgās mākslas izstāde "Ar septiņjūdžu zābakiem. Pirmā pietura – Dānija". Ceļā uz topošo Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju, šī ir pirmā izstāde, caur kuru Borisa un Ināras Teterevu fonds sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju iepazīstina ar Baltijas jūras reģiona muzeju labākajiem laikmetīgās mākslas kolekciju piemēriem, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju pārstāvji.

"Mēs vēlamies, lai topošais Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs nākotnē kļūtu par Baltijas jūras reģionā nozīmīgu mākslas centru. Tikpat svarīgs uzdevums ir Latvijas sabiedrībā atraisīt zinātkāri par laikmetīgās mākslas izpausmēm gan tepat Latvijā, gan citviet reģionā. Tāpēc priecājamies par izstādi papildinošo izglītības programmu, kas pielāgota ikviena apmeklētāja interesēm - no vismazākajiem skatītājiem līdz laikmetīgās mākslas ekspertiem. Ceram, ka ikviena solis ar septiņjūdžu zābakiem ceļā uz muzeju strauji tuvinās mūs šim mērķim!" akcentē Boriss Teterevs.

Kā pirmā kolekcija izvēlēta Tonderas Mākslas muzeja laikmetīgās mākslas kolekcija, kas 2010. gadā ieguva titulu "Gada muzejs" Dānijā. Rīgā no kolekcijas, kuras patrons ir Dānijas princis Joakims, būs apskatāmi tādu pasaulē atzītu mākslinieku kā Pērs Kirkebijs (Per Kirkeby, Dānija), Georgs Bāzelics (Georg Baselitz, Vācija), Īans Makīvers (Ian McKeever, Lielbritānija), Truelss Versels (Troels Wörsel, Dānija), Kains Tapers (Kain Tapper, Somija), Ūla Bilgrens (Ola Billgren, Zviedrija) u.c. autoru meistardarbi. Kopumā kolekcija fokusējas uz 20. un 21. gadsimta tendencēm Ziemeļeiropas mākslā, īpašu uzsvaru liekot uz Dānijas māksliniekiem. Glezniecība, objekti, instalācijas, fotogrāfija ir tie mākslas veidi, kas iezīmē laikmetīgās mākslas pamatuzstādījumu - "Idejas var būt mākslas darbi" (Sols Levits).

Četri no izstādē aplūkojamiem darbiem 2005. gadā tikai izaudzīti iekļaušanai Latvijas laikmetīgās mākslas krājumā. Tās ir četras Tuomo Manninen fotogrāfijas, kas 1997. gadā uzņemtas Rīgā.

Projekta kurators ir Norberts Vēbers (Norbert Weber), kurš veidojis vairākas Ziemeļ- un Austrumeiropas mākslas izstādes, piemēram, "RADAR", 14. Baltijas jūras biennāli (Rostoka, Vācija, 1992), "Distant Lighthouses" (Porto Brandao, Lisabona, Portugāle, 1998), kā arī bijis viens no kuratoriem Latvijas paviljonam 55. Venēcijas biennālē 2009. gadā, kur piedalījās Evelīna Deičmane un Miks Mitrēvics. Kopš 2005. gada Norberts Vēbers ir Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja starptautiskās ekspertu komisijas loceklis. Darbu atlasi Rīgas izstādei kurators veicis kopā ar Tonderas Mākslas muzeja direktoru Ovi Mogensenu (Ove Mogensen).

"Izciliem mākslas darbiem ir daudz lielāka ietekme nekā tūkstošiem apcerējumu par estētiku. Muzejs, kas šādus darbus krāj un izstāda, ir īsta skatīšanās skola. Lai estētiskā audzināšana veiktos, apmeklētāji jau pie ieejas jāmudina savu personisko gaumi "nodot garderobē". Tad var gadīties, ka pēkšņi pamostas līdz šim nepamanīta mākslas izpratne. Muzeja uzdevums ir atklāt mākslu plašākai publikai. Vislabāk tas izdodas, ja apmeklētāji netiek pamācīti, bet gan neuzkrītoši atbalstīti, rosinot mākslas darbu uztvert no cita skatpunkta. Mākslas muzejam Tonderā, kur dzīvo 38 000 iedzīvotāju, tas veicies pārsteidzoši labi," akcentē projekta kurators Norberts Vēbers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!