Foto: Publicitātes foto
Šī gada jūnijā uz "Eslingenas Dziesmu svētkiem 70" pasākumiem ieradīsies vairāk nekā 500 dalībnieki no latviešu tautisko deju un folkloras kopām, kā arī koriem visā pasaulē. Kopumā ir pieteikušās 29 mākslinieciskās grupas, tajā skaitā – 13 kori, 12 tautisko deju un četras folkloras kopas. Pavisam tiek gaidīti dziedātāji un dejotāji no 11 valstīm. Visplašāk pārstāvēti kolektīvi no Anglijas un Vācijas, portālu "Delfi" informē svētku rīkotāji.

Svētku organizatore, Latviešu Kultūras biedrības “Saime” vadītāja Laura Putāne skaidro, ka šobrīd ir pieteikušies dalībnieki galvenokārt no Eiropas, arī četri vieskolektīvi no Latvijas, taču vēl dziedātājiem varētu pievienoties Apvienotais Austrālijas jauktais koris, kā arī atsevišķi dziedātāji no Kanādas. Katrā ziņā svētku organizatori est ļoti apmierināti ar lielo atsaucību no tautiešu puses. Svētki Eslingenā dažādās vietās notiks no 16. līdz 18. jūnijam.

Plašāka informācija par naktsmājām kolektīviem Eslingenā un tuvākajās pilsētās, kā arī par biļešu cenām un to iegādi, atrodama mājaslapā www.esslingen2017.de.

Paralēli, gaidot svētkus, notiek arī gatavošanās mūziklam “Eslingena”. Jau februāra beigās uz kārtējo kopmēģinājumu Baltiešu kristīgās apvienības mītnē Annabergā, Bonnā, sabrauks aktieri un dziedātāji no astoņām dažādām valstīm.

Mūzikla autori ir "Čikāgas piecīšu" solists Alberts Legzdiņš, "Emmy" balvas laureāte Lolita Ritmane un Andris Ritmanis.

Mūzikla režisors Jānis Mūrnieks svētkus gaida ar lielu nepacietību, norādot, ka šis varētu būt emocionālākais notikums viņa dzīvē: “Šī kopā būšanas sajūta jau tagad mēģinot, ir fantastiska, kur nu vēl svētkos, kad būs sabraukuši tūkstoši no visas Eiropas, tajā skaitā arī no Latvijas. Es domāju, ka šī ir unikāla pieredze, es kaut kā vienmēr esmu bijis saistīts ar trimdā dzīvojošajiem latviešiem, vairāk gan ar ASV mītošajiem. Vienmēr ar lielu cieņu esmu izturējies pret to, ka viņi, neskatoties ne uz ko, ir spējuši saglabāt latvietību. Man tas šķiet ļoti svarīgi. Domāju, ka veidot izrādi šādu svētku ietvaros, tā ir iespēja, kas ir dota reizi mūžā,” sacījis dziesmu spēles režisors intervijā “Eslingenas Dziesmu svētkiem 70”.

Pasākuma patronese – Vaira Vīķe-Freiberga.

Pasākums tiek rīkots, godinot 70. gadadienu kopš lielākajā latviešu bēgļu nometnē Vācijā, Eslingenā, 1947. gadā notikušajiem Dziesmusvētkiem un ieskandinot 2018. gadā gaidāmo Latvijas valsts simtgadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!