Foto: LETA
Kultūras ministrija pagaidām saņēmusi tikai vienu pietiekumu uz Latvijas Nacionālās operas direktora amatu, ko iesniedzis pašreizējais LNO direktors Andrejs Žagars, portālu "Delfi" informē ministrijas pārstāvji.

Pieteikumus konkursam var iesniegt vēl līdz šīs nedēļas beigām.

Apzinoties operas nozīmību Latvijas kultūrvidē, kā arī lomu valsts starptautiskā tēla veidošanā, pēc kultūras ministres Žanetas Jaunzemes - Grendes ierosinājuma, komisijas darbā pieaicināti eksperti gan no kultūras nozares, tai skaitā kultūras menedžmenta profesionāļi, gan arī tūrisma un personāla vadības speciālisti, mūzikas un tūrisma jomām.

Konkursa komisijā darbosies komisijas priekšsēdētāja KM Valsts sekretāre S.Zvidriņa, komisijas locekļi - Latvijas Kultūras akadēmijas rektors, profesors J.Siliņš, Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors, profesors A.Sīmanis, KM Kultūrpolitikas departamenta direktore J.Treile, KM Stratēģijas un reģionālās politikas kultūrpolitikas nodaļas vecākā referente I. Vilkārse, KM Personāla un dokumentu pārvaldības nodaļas vadītāja Z.Fogelsone-Klodāne.

Komisijas darbā kā eksperti ir pieaicināti: kultūras ministres padomnieks I.Dālderis, SIA O.D.A. valdes locekle, vadošā konsultante G.Dāvidsone, profesors J.Karlsons, Tūrisma padomes priekšsēdētājs A.Kušķis, producente L.Ķestere, Latvijas Nacionālās operas Ģildes priekšsēde A.Pelše, Nacionālās Kultūras padomes locekle, tūrisma tirgus speciāliste B.Stroda.

Komisijas darbā ekspertiem būs padomdevēju tiesības.

Jau ziņots, ka pamatojoties uz LNO likumu, KM šī gada 30.novembrī izsludināja atklātu konkursu uz LNO direktora amata vietu. Būtiskākie kritēriji amata pretendentiem ir pieredze, izpratne par kultūras nozari un vīzija par LNO attīstību un darbības stratēģiju.

Jau iepriekš ziņots, ka patreizējam LNO direktoram Andrejam Žagaram šī gada decembrī beidzas līgums ar LNO. Viņš bijis operas direktora amatā kopš 1996. gada. Konkursi uz LNO direktora amatu līdz šim nav notikuši, jo tika izmantota LNO likumā paredzētā iespēja līguma termiņa pagarināšanai. Žagars jau iepriekš paudis gatavību konkursā startēt atkārtoti.

Atgādinām, ka šī gada augustā LNO Simfoniskā orķestra mākslinieku neatkarīgās arodbiedrības pārstāvji pieprasīja atbrīvot Žagaru no LNO direktora amata. Arodbiedrības izplatītajā paziņojumā presei bija teikts, ka direktoram Žagaram un pārējai operas vadībai būtu jāatbild par līdz šim piešķirto valsts dotāciju izlietošanas lietderību. Tomēr Kultūras ministrijas pārstāvji veicot pārbaudes un analizējot audita rezultātus par LNO iepirkumiem un atalgojuma politiku secināja, ka iepirkumu procedūras LNO ir veiktas atbilstoši likumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!