Foto: Publicitātes foto

Pēc tam, kad iedzīvotāji saņēmuši pirmās jaunā parauga pases, sociālajos tīklos uzvirmojušas kaislības ne tikai par to dizainu, kas tiek asi kritizēts, bet arī par tajā esošo valsts himnas nošu fragmentu. "Delfi Kultūra" vērsās pie dažādiem ekspertiem, kuri norāda, ka dizaina izstrādei būtu bijis vērts pievērst lielāku uzmanību.

Muzikoloģe un Latvijas televīzijas Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle pēc jaunās pases fotogrāfijas apskates teic: "Neesmu turējusi rokās Latvijas himnas pirmiespiedumu, no kura ir izmantots Latvijas himnas nošu fragments. 

Pieņemot, ka pirmiespiedumā Latvijas himnas tonalitāte ir Do mažors, tad nošu fragmenta teksts atbilst kora dziedājuma 2., 3. un 4. taktij soprānu un altu balsīm. 

Tomēr notis pases fotogrāfijas attēlā ir tik izplūdušas, ka attēlā redzamajā centrālajā taktī nav atpazīstamas pusnotis, kā tas ir mūsu himnas nošu tekstā, bet gan ceturtdaļnotis, kas neatbilst himnas oriģinālajam ritmam un četru ceturtdaļu taktsmēram," norāda muzikoloģe.

Vērtējot situāciju, viņa uzsver: "Iespējams, ka šī kļūme radusies, veidojot nošu tekstu kā māksliniecisku ornamentu, tomēr, manuprāt, ja izmantojam himnas fragmentu tik nozīmīgā dokumentā kā pase, tam vajadzētu būt precīzam, skaidri salasāmam, lai neraisītu liekas diskusijas."

Savukārt komponists Mārtiņš Brauns, apskatot jaunās pases fotogrāfiju, pauž neapmierinātību. "Notīs kļūdu nav, tātad izkropļojumu vai nepareizību nav, tikai fragments varētu būt no sākuma "Dievs, svētī Latviju", nevis "...Latviju, mūs' dārgo tēvi..." , kā ir bildē."

Viņaprāt, dizainu tomēr varēja veidot citādāk: "Varētu būt arī tonalitāte, tuvāka oriģinālajai - Sol mažors (arī vieglāk izdziedāt). Protams, gaumes lieta, tomēr man šī "mākslinieciski radošā" pieeja negaršo. Es izvēlētos momentālu atpazīstamību ar "Dievs, svētī Latviju!".

Jaunā parauga Latvijas pilsoņu pases dizainu izstrādājuši PMLP speciālisti un vācu dizaineri.

Lai arī sociālajos tīklos par jaunajām pasēm lielākā daļa cilvēku izsakās kritiski, pastāv arī otra fronte, kas uzskata, ka risinājums ir labs.








Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!