Foto: AP/Scanpix
Policija Berlīnē nopratinājusi kādu vidusskolas mūzikas skolotāju, kura skolniekiem klasē likusi soļot, dziedot nacionālsociālistu partijas himnu "Die Fahne hoch" ("Pacelt karogus"), vēsta mediji.

Skaņdarbā, kas ir pazīstams kā Horsta Vesela dziesma, ir arī frāzes "miljoni ar cerībām skatās uz svastiku" un "drīz Hitlera karogs plīvos katrā ielā".

Dziesma esot dziedāta martā 11.klases nodarbības laikā. Tas nozīmē, ka tajā piedalījušies 17 gadu vecumu sasnieguši jaunieši.

Policijas preses sekretārs Štefans Rēdlihs tīmekļa medijam "The Local" apliecināja, ka likumsargi esot sākuši izmeklēt šo lietu, kad par notikušo paziņojis kāds cilvēks, kurš pats klasē nav atradies.

Policija centusies gūt skaidrību, vai notikums uzskatāms par Vācijas konstitūcijas pārkāpumu.

Atbilstoši konstitūcijas 86.pantam nacistu simbolu demonstrācija ir aizliegta. Tas attiecas arī uz partijas dziesmu dziedāšanu.

Maksimālais sods par šādu likumpārkāpumu ir trīs gadi cietumā. Tomēr konstitūcijā ir skaidri minēti izņēmumi attiecībā uz mākslu, zinātni un izglītību.

"Svastika var būt izstādīta muzejā, ja tas tiek darīts kritiskā kontekstā," paskaidroja policija preses pārstāvis. Policija centusies noskaidrot, vai skolotāja par dziesmu mācījusi kritiskā kontekstā.

Skolotāja apgalvojusi, ka "Die Fahne hoch" ir skolas programmā. Policija šo apgalvojumu šobrīd nav spējīga komentēt, jo tās rīcībā nav skolas programmas.

Policisti vēlējušies nopratināt skolniekus, lai noskaidrotu, vai dziesma raksturota kritiskā kontekstā, tomēr skola atteikusies likumsargiem atklāt audzēkņu vārdus. Lieta tagad nodota prokuratūrai, kas izlems jautājumu par tās turpināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!