Foto: LETA

Lai veicinātu izpratni par operas mākslu, jau otro gadu Latvijas Nacionālā opera (LNO) organizē konkursu 9.-12.klašu skolēniem - "Ceļojums uz operu", kura galvenās tēmas būs digitālie risinājumi operā un itāļu opermūzikas ģēnijs Džakomo Pučīni.

Kā pastāstīja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile, Pučīni daiļradei šogad veltīts Rīgas Operas festivāls "Viva Puccini!", tādēļ LNO aicina jauno paaudzi iepazīt komponista daiļradi, atbildot uz āķīgiem jautājumiem. Savukārt radošajā uzdevumā jauniešiem būs jānoformulē savs redzējums par digitālā laikmeta iespējām LNO darbā.

8.aprīlī LNO paziņos 30 labāko atbilžu autorus - otrās kārtas dalībniekus, kuri 19.aprīlī tiks aicināti uz LNO, lai iepazītu operu un tās vēsturi, piedalītos sarunā par digitālajiem risinājumiem operā, kā arī noskatītos Pučīni operas "Madama Butterfly" izrādi. Otrās kārtas dalībnieki līdz 11.maijam iesniegs LNO esejas par redzēto izrādi. Konkursa uzvarētāji tiks apbalvoti Rīgas Operas festivālam veltītajā preses konferencē jūnija sākumā. Divu labāko eseju autori saņems planšetdatorus no LNO galvenā patrona "Lattelecom", bet 3. līdz 7.vietas ieguvēji - ielūgumus uz LNO izrādēm.

Konkurss "Ceļojums uz operu" norisinās jau otro reizi. Kā pastāstīja Treile, pagājušajā gadā tas guva lielu atsaucību, iesaistot dalībniekus no visas Latvijas.

"Paldies konkursa veidotājiem par iespēju piedalīties šāda veida konkursā, kurš ne tikai man, bet daudziem jauniešiem deva operas mākslas valdzinājumu. Ar ģimeni plānojam vēl šogad apmeklēt kādu no LNO izrādēm," stāstīja pagājušā gada konkursa uzvarētāja, Aizputes vidusskolas 11.klases skolniece Ieva Ozola.

"Gribēju vēlreiz pateikt paldies par pagājušā gada konkursu "Ceļojums uz operu". Manā personā esat ieguvuši uzticīgu fanu! Pēc "Karmenas" un "Mīlas uz trim apelsīniem" kopā ar skolotāju bijām arī uz "Nabuko" un nupat, piektdien, noskatījāmies arī baletu "Bajadēra". Mums ļoti patika, noteikti nāksim atkal un atkal!" iespaidos par dalību konkursā dalījās viens no finālistiem Mārtiņš Dubovskis.

Konkursa pirmās kārtas anketa pieejama LNO mājaslapā "www.opera.lv/lv/izglitiba/celojums-uz-operu-2015".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!