Foto: F64
Vakar slimnīcā ar vieglām traumām un sūdzībām par pašsajūtas pasliktināšanos gan no mēģinājumu vietām, gan naktsmītnēm nogādāti 19 Dziesmu un deju svētku dalībnieki, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Medicīniskā palīdzība bijusi nepieciešama 14 līdz 77 gadus veciem svētku dalībniekiem. Saslimšanas un traumas ir salīdzinoši vieglas - gūtas potīšu traumas, daļai dalībnieku pasliktinājusies pašsajūta karstuma ietekmē, bijušas sūdzības par kakla un vēdera sāpēm, bet vairākos gadījumos notikusi jau esošu hronisku slimību saasināšanās.

Bukša norādīja, ka svētku dalībnieki laikus vēršas pēc mediķu palīdzības.

Jau vēstīts, ka svētku pasākumu norises vietās dažādos posteņos dežurē mediķi. Pirmās palīdzības punktos var saņemt palīdzību vienkāršākos gadījumos, piemēram, nobrāzumu, tulznu, sīku brūču apstrādē un galvassāpju gadījumā. Savukārt neatliekamā medicīniskā palīdzība tiek sniegta speciālās mediķu teltīs un ātrās palīdzības automašīnās.

Lai svētku dalībniekiem fiziskā slodze karstajā laikā neveicinātu pārkaršanu vai esošu slimību saasināšanos, NMPD mediķi aicina ievērot vairākus drošības pasākumus.

Pirmkārt, karstajā laikā vēlams atveldzēties ar vēsu, viegli mineralizētu ūdeni, nevis ar saldinātām limonādēm un enerģijas dzērieniem. Iedzertā šķidruma daudzumu karstās dienās būtu jāpalielina, turklāt svarīgi padzerties, vēl pirms parādās slāpes.

Uzturoties tiešos saules staros, jālieto galvassega. Nevajadzētu aizmirst arī par aizsargkrēmu, lai pasargātu ādu no saules apdegumiem. Uzturoties saulē, ik pa laikam vajadzētu atrast brīdi ieiet ēnā vai labi vēdinātās telpās atvēsināties. To vajadzētu darīt arī tad, ja tiek izjusts nogurums.

Tāpat mediķi atgādina - ja ārsts ir izrakstījis medikamentus, kas jālieto regulāri, tos vienmēr jāņem līdzi pietiekamā daudzumā un jālieto precīzi, kā norādījis ārsts.

Svarīgi svētku dalībniekiem ir arī pēc mēģinājumiem veltīt pietiekamu laiku atpūtai un mieram nakts stundās, lai atgūtu spēkus un enerģiju.

Karstākajās svētku dienās īpaši sava veselība jāuzmana cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, piemēram, sirds asinsvadu slimībām, astmu un cukura diabētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!