Foto: LETA
No šodienas virtuālā tūrē iespējams iepazīt Latvijas PSR Valsts drošības komitejas ēku jeb Stūra māju, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Institūta (LI) sabiedrisko attiecību speciālists Krišjānis Ozols.

Interneta vietnē ekskursija pieejama latviski, bet angliski tā skatāma Latvijas oficiālajā mājaslapā.

"Laikā, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, Stūra māja bija viens no svarīgākajiem objektiem. Rēķinoties ar to, ka visi nevarēja Stūra māju apmeklēt klātienē, ir izveidota virtuālā tūre. Tāpat šādā veidā LI nodrošinās informētību par Latvijas vēsturi," sacīja Ozols, piebilstot, ka pērn Stūra mājas ekspozīcija no valsts tēla viedokļa nodrošināja Latvijas publicitāti.

Stūra mājas virtuālajā ekspozīcijā būs iespējams aplūkot Okupācijas muzeja veidotās ekspozīcijas zāli, ieslodzījuma kameras, nopratināšanas telpu, ieslodzīto pastaigu laukumu un vairākas citas vietas, kas redzamas 360 grādu fotogrāfijās.

Tāpat ainas tiks papildinātas ar paskaidrojošiem tekstiem, kā arī dokumentālu videomateriālu ar bijušo ieslodzīto stāstījumu par čekā piedzīvoto. Angļu valodā runājošajiem paredzēta īsfilma par Stūra māju un abām ekspozīcijām, kas tajā bija skatāmas pagājušajā gadā.

Stūra māja bija viens no nozīmīgākajiem Rīgas kā kultūras galvaspilsētas programmas notikumiem. Bijušajā LPSR Valsts drošības komitejas ēkā tika iekārtotas vairākas ekspozīcijas, tostarp Okupācijas muzeja sagatavotā bezmaksas ekspozīcija par čekas darbību Latvijā, kā arī izveidots apskates maršruts pa čekas cietuma kamerām un citām telpām.

Projektam beidzoties pagājušā gada oktobrī, izstādes tika slēgtas un sabiedrībai vairs nebija pieejamas. Tāpēc sadarbībā ar nodibinājumu "Rīga 2014" tika nolemts internetā darīt pieejamu virtuālu ēkas apskates versiju.

Projektu līdzīgās daļās finansēja LI un Okupācijas muzejs. Projektu ir daļēji finansējusi arī sabiedrība, jo muzejs projektam vajadzīgos līdzekļus ieguva no Stūra mājas izstāžu zālē savāktajiem ziedojumiem. Savukārt projektu tehniski nodrošināja uzņēmums "Skatskat.lv".

Stūra māja Latvijas okupācijas laikā kļuva par vienu no totalitārās varas spilgtākajiem simboliem.

Jau ziņots, ka Okupācijas muzeja veidoto ekspozīciju Stūra mājā varētu atvērt februāra sākumā. Kā aģentūrai paskaidroja Okupācijas muzeja pārstāve Līga Strazda, konkrētu ekspozīcijas atvēršanas datumu muzejs varēs nosaukt februāra pirmajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!