Foto: F64

Nesen piedzīvotā ažiotāža par un ap Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecību radīja patīkamu pārsteigumu, ka arī kormūzikas un tautas deju cienītāji ir gatavi pavadīt laiku garās rindās, lai iegūtu biļetes uz ilgi gaidītajiem koncertiem. Nedrīkst aizmirst arī tādu priekšrocību kā biļešu tirdzniecību internetā, kas būtiski atviegloja ieejas karšu nokļūšanu pie skatītājiem un klausītājiem.

Pasaules pieredze rāda, ka biļešu pārdošana internetā ir ne tikai ērts, bet atsevišķos gadījumos pat rekordu cienīgs iepirkšanās process. Portāls "Delfi" piedāvā atskatīties uz pēdējo gadu koncertu biļešu pārdošanas rekordiem.

Deviņas latviskas stundas

Foto: F64

Savdabīgu rekordu Latvijas līmenī ir uzstādījuši šogad gaidāmie Dziesmu un deju svētki. Biļešu tirdzniecība uz Dziesmusvētku maksas pasākumiem sākās 6.aprīlī pulksten 11. Pirms tam pie kasēm jau bija izveidojušās garas rindas, un pirmajā stundā tika pārdoti 9000 biļešu.

Tomēr ne visi pircēji iegādājās ieejas kartes sev un ģimenei. Dažiem šis brīdis bija atspēriens biznesam. Tika ziņots, ka, piemēram, daži "uzņēmēji" par vienu noslēguma koncerta biļeti prasīja līdz pat 60 latiem. Deviņu stundu laikā tika izpārdoti 44 000 biļešu uz Dziesmu svētku maksas pasākumiem, kas sastādīja 86% no kopējā tirdzniecībā nodotā biļešu daudzuma.

Viena stunda un 40 minūtes

Foto: AFP/Scanpix

Gadu no gada biļešu tirdzniecības rekordus uzstāda lielākais mākslas un mūzikas festivāls Lielbritānijā Glastonberija. Arī šis gads nav izņēmums. Festivāla, kas norisināsies no 26. - 30.jūnijam, visas 140 000 biļetes tika izpārdotas vienas stundas un četrdesmit minūšu laikā. Atgādinām, ka šogad 29.jūnijā Glastonberijā uz otrās lielākās skatuves uzstāsies arī "Prāta vētra". Tāpat pirmo reizi grupas pastāvēšanas vēsturē uz festivāla skatuves kāps roka "vectētiņi" "The Rolling Stones".

22 minūtes

Foto: F64

Biļešu tirdzniecības rekordu topā nevar neiekļaut arī šogad maijā gaidāmo dziesmu konkurss "Eirovīzija 2013", kas norisināsies Zviedrijā. Biļetes uz konkursa finālu sāka tirgot 2012.gada 26.novembrī un tās tika izpārdotas 22 minūšu laikā.

Ņemot vērā šādu ažiotāžu, organizatori paziņoja, ka darīs visu, kas viņu spēkos, lai palielinātu skatītāju zāles ietilpību. Vislētākā biļete uz šo pasākumu maksāja 10 eiro. Atgādinām, ka Zviedrijā konkurss notiks jau piekto reizi un Latviju tajā šogad pārstāvēs grupa "PeR".

Sešas minūtes

Foto: Reuters/Scanpix

Biļešu pārdošanas personīgo rekordu 2011.gadā uzstādīja britu mūziķis, bijušais grupas "Oasis" dalībnieks Noels Galahers. Biļetes uz koncertiem Dublinā, Edinburgā un Londonā tika pārdotas sešu minūšu laikā. Ažiotāžas pamatā bija Galahera saņemšanās izveidot solo programmu pēc tam, kad viņš bija pametis grupu.

Eksperti ar atzinību novērtēja Noela Galahera fanus, jo tie izrādījās zibenīgāki, salīdzinot ar viņa brāļa daiļrades cienītājiem. Uz Laiema Galahera grupas "Beady Eye" koncertu biļetes izpārdeva pusotras stundas laikā.

40 biļetes sekundē

Šis rekords pārspēja visus iepriekšējos biļešu tirdzniecības ātruma rekordus un noturējās gandrīz pusgadu. Tas pieder britu puišu grupai "Take That" ar tās pazīstamāko pārstāvi Robiju Viljamsu.  

2008.gada 31.oktobrī uz grupas "stadionu" tūri Lielbritānijā un jaunā albuma "The Circus" prezentāciju 600 tūkstoši biļetes tika pārdotas nedaudz vairāk nekā četru ar pusi stundu laikā. Tirdzniecības ātrums - aptuveni 40 gabali sekundē.

22 sekundes

Foto: Reuters/Scanpix

2011.gada augustā dziedātāja, superzvaigzne, vairāku "Grammy" balvu īpašniece amerikāņu r'n'b dīva Bejonsē izziņoja pirmo koncertu "4 Intimate Nights With Beyonce" sēriju.

Māksliniece solījās izpildīt visu jaunā albuma "4" dziesmu klāstu Ņujorkas "Roseland Ballroom" koncertzālē, kas šāda mēroga zvaigznes koncertiem nebūt neskaitās liela. Biļetes uz pirmo no četriem koncertiem tika izpārdotas 22 sekunžu laikā... Šajās sekundēs klausītāju rokās nokļuva 2500 biļetes. Tas nozīmē, ka vienas sekundes laikā tika pārdotas aptuveni 113 biļetes.

Tas vēl nav viss... 7 sekundes

Foto: AP/Scanpix

Biļešu izpārdošanas ātruma sacensībās goda pjedestāla virsotni ieņem sers Pols Makartnijs. 2009.gada 10.martā tika uzsākta četru tūkstošu biļešu tirdzniecība uz gaidāmo eksbītla šovu "The New Joint" zālē Lasvegasā. Visas ieejas kartes tika notirgotas septiņu sekunžu laikā, tādā veidā vienā sekundē pārdodot gandrīz 600 biļetes.

Iespējams, ažiotāžu pastiprināja arī tas, ka ar Makartnija koncertu tika atklāta koncertzāle, un mūziķis bija apsolījis skatītājiem dažādus pārsteigumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!