Foto: LETA

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) direktors Edgars Vērpe vēlas, lai valsts atjauno iepriekšējo VKKF finansēšanas kārtību, novirzot tam noteiktu daļu no nodokļu ieņēmumiem.

Kā iespējamo risinājumu viņš minēja agrāk pastāvējušās sistēmas atjaunošanu un 3% līdzekļu novirzīšanu no azartspēlēm, tabakas un alkohola tirdzniecības iekasētajiem nodokļiem. Vērpe skaidroja, ka nav būtiski, no kuriem nodokļiem tiek noteikti VKKF ienākumi, taču būtu svarīgi šādu sistēmu ieviest kā principu.

VKKF direktors ir novērojis, ka pēc tam, kad naudas līdzekļu piešķiršana ir kļuvusi atkarīga no politiķiem, pat labajos gados finansējums nav sasniedzis to apjomu, kāds ir bijis pie skaidri noteiktas daļas no nodokļu ieņēmumiem.

Pirmdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas sēdē viņš informēja deputātus, ka VKKF līdzekļu trūkuma dēļ spējis atbalstīt vien apmēram 17% no pieteiktajiem projektiem, - pirms vairākiem gadiem fondam bija iespēja atbalstīt ap 30%.

Piemēram, pašlaik nepieciešams piešķirt līdzekļus, lai tiktu pabeigtas jau pirms četriem vai pieciem gadiem iesāktas filmas, tāpēc institūcijai līdzekļu trūkuma dēļ nākas arī noraidīt labas idejas par jaunu filmu uzņemšanu.

Deputāti interesējās, kā VKKF atbalsta latviešu literatūru un tās mantojuma saglabāšanu. Vērpe skaidroja, ka institūcija vērtē iespējas atbalstīt arī šīs jomas projektus un arī tām piešķir finansējumu.

Savukārt Saeimas deputāte Inguna Rībena (V) retoriski vaicāja, vai ne tikai politiķiem, bet arī Latvijas kultūras pārstāvjiem nebūtu jāuzņemas atbildība par to, kādas ir Latvijas sabiedrībā pašlaik dominējošās vērtības.

Kā ziņots, VKKF no pirmajā kultūras projektu konkursā iesniegtajiem 1127 projektu pieteikumiem ar 2,9 miljonu latu pieprasīto finansējumu atbalstījis 495 projektus, to realizēšanai atvēlot 504 381 latu.

Literatūras nozarē no 135 iesniegtajiem projektiem atbalstīti 50 projekti, kuru īstenošanai piešķirti 60 080 lati.

VKKF direktors toreiz minēja, ka šajā gadā VKKF rīkos tikai trīs šādus konkursus. "Paredzēts, ka regulāro konkursu kārtībā tiks sadalīts pusotrs miljons latu. Tiklīdz tiks noslēgti līgumi ar pirmā konkursa uzvarētājiem, tiks izsludināts nākamais konkurss. Pēc mūsu aprēķiniem pirmajā konkursā apmierināts var būt katrs trešais projektu iesniedzējs," sacīja Vērpe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!