Foto: LETA

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) patlaban nedarbojas kā fonds, kas pats pelna, bet no valsts budžeta līdzekļiem maksā 252 mūža stipendijas.

Kā norāda VKKF direktors Edgars Vērpe, mūža stipendija ir balva par to, ko šis cilvēks ir darījis savas nācijas kultūras uzplaukuma labā. Pēc Vērpes domām, VKKF mūža stipendijas būtība bieži vien tiek pārprasta. Tas nekādā ziņā nav pabalsts tiem kultūras darbiniekiem, kam patlaban iet grūti, norāda VKKF direktors.

Tiesības pieteikt pretendentus mūža stipendijas saņemšanai ir Kultūras ministrijai (KM), Latvijas Radošo savienību padomei, Latvijas Pašvaldību savienībai, KM padotībā esošām valsts pārvaldes iestādēm, valsts uzņēmumiem un kapitālsabiedrībām, kurās KM ir valsts kapitāla daļas turētāja. Balstoties uz VKKF nozares ekspertu komisijas atzinumu, lēmumu par mūža stipendijas piešķiršanu pieņem VKKF padome, izskatot katra pretendenta lietu individuāli.

Pēc Vērpes domām, radošās savienības nepietiekami kvalitatīvi izvērtē kandidatūras mūža stipendijas konkursam. Bieži vien atlases kritērijs ir "viņam grūti iet", nevis tas, ko šis cilvēks ir izdarījis valsts labā. Konkurence mūža stipendiju konkursā ir milzīga - apmēram desmit pretendenti uz vienu mūža stipendiju.

Mūža stipendija 100 latu apmērā katru mēnesi tiek maksāta papildus pensijai un citiem ienākumiem un netiek aplikta ar nodokļiem. Sliktākais lēmums, ko fondam ir nācies pieņemt, pēc Vērpes domām, bija par VKKF mūža stipendiju apmēra samazināšanu no 150 līdz 100 latiem 2010.gadā un par jaunu mūža stipendiju piešķiršanas apturēšanu. Savulaik, lemjot par mūža stipendiju iedibināšanu, VKKF padome pieņēma lēmumu, ka programma nevar pārsniegt vairāk nekā 5% no fonda kopējā finansējuma. 2009.gadā mūža stipendijām paredzētais finansējums pieauga līdz 25% no VKKF sadalāmo līdzekļu apjoma.

Par jaunu mūža stipendiju piešķiršanu varēs lemt, kad VKKF finansējums sasniegs sešus miljonus latu gadā, kas varētu notikt 2014.gadā, norāda Vērpe. Pēc ilgas diskusijas VKKF padome decembrī nolēma pagaidām tomēr nepiešķirt jaunas mūža stipendijas.

Arī Aizsardzības ministrija maksā ikmēneša pabalstus nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. Pabalsta summa ir mazāka - 50 lati mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!