Foto: LETA

Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars pēc iepazīšanās ar Kultūras ministrijas izsludinātākā konkursa uz LNO valdes locekļu amatiem, apstiprina, ka šajā konkursā piedalīsies, aģentūru LETA informēja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena.

"LNO ir vienīgais operteātris mūsu valstī, un laika gaitā LNO komandā esmu apvienojis šīs jomas izcilākos profesionāļus, kuri nevainojami pārzina operas un baleta žanru specifiku, uzkrājuši pieredzi un nodibinājuši vērtīgus kontaktus. Ceru, ka šajā konkursā pieteiksies arī labākie no viņiem," pauda Žagars.

Iepriekš LNO direktors televīzijā minēja, ka konkursā nepiedalīsies, ja jutīs, ka jaunajā valdē plāno darboties politiskie ielikteņi. Tagad viņš skaidro, ka svarīgākais, lai valdē būtu nozares profesionāļi - ar pieredzi operas un baleta specifikā, neatkarīgi no politiskās pārliecības. Arī politiķis var būt labs profesionālis.

Kultūras ministrija konkursa žūrijā apstiprinājusi godprātīgus kultūras iestāžu vadītājus un amatpersonas. Kā paredz nolikums, konkursa pretendentu izvērtējuma procesā viņi ir tiesīgi pieaicināt ekspertus, kuri ir speciālisti skatuves un teātra mākslas jomā, ar padziļinātām zināšanām operteātra darbības principos. Kā šīs jomas profesionālim Žagaram ir svarīgi, lai viņi šīs tiesības izmantotu un rezultātā izvēlētos labākos no kandidātiem, akcentēja LNO direktors.

"Ņemot vērā, ka konkursa norise notiek vasarā, kad lielākā daļa cilvēku devušies atvaļinājumā, pretendentu izvērtēšana trijās kārtās varētu notikt pārāk sasteigti. Domāju, reāli tas prasīs vairāk laika," pauda Žagars.

Savukārt taujāts, vai jaunās valdes izraudzīšana neietekmēs operas jaunās sezonas darbu, viņš skaidroja, ka LNO nākamās sezonas mākslinieciskās darbības plānus ir izstrādājusi jau savlaicīgi. Operteātra specifika nepieļauj māksliniecisko plānu realizāciju īstermiņā, jo jebkura jauniestudējuma sagatavošanai nepieciešamais darba process ilgst 13 mēnešu garumā, tāpēc straujas izmaiņas sezonas plānos praktiski nav iespējamas.

Lai realizētu nākamās sezonas mākslinieciskos plānus, jau šobrīd noslēgti līgumi ar radošajām komandām, un pēc iepriekš apstiprināta plāna sākts darbs pie iecerētajiem jauniestudējumiem.

Jau ziņots, ka izsludinātajam konkursam uz trīs LNO valdes locekļa amata vietām pieteikumus var iesniegt līdz 19.jūlijam.

Latvijas Nacionālās operas likumā noteiktais jauno valdes locekļu apstiprināšanas termiņš ir šā gada 31.decembris, tomēr Kultūras ministrija cer tos izraudzīties līdz šā gada 1.septembrim, lai amata pienākumus valde varētu sākt pildīt, jau sākoties jaunajai operas sezonai.

Pretendentus plānots vērtēt trīs kārtās. Otrajā kārtā notiks sākotnējās intervijas ar pirmajā kārtā tālākai atlasei izvirzītajiem pretendentiem. Trešajā kārtā notiks padziļinātas intervijas ar pēdējai kārtai izvirzītajiem pretendentiem.

Pretendentus vērtēs īpaši šim mērķim izveidota komisija, par kuras priekšsēdētāju izraudzīts kultūras ministres padomnieks Jānis Dripe. Komisijā darbosies Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības padomē sekretariāta Prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne, Latvijas Kultūras akadēmijas kultūras menedžmenta profesors Ivars Bērziņš, Kultūras alianses pārstāvis Juris Dambis, Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters un Kultūras ministrijas Juridiskās nodaļas vadītājas vietnieks Juris Šumeiko.

Pretendentu vērtēšanas gaitā komisijai ir tiesības piesaistīt arī citus ekspertus un speciālistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!