Foto: Publicitātes foto

Septītā mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla "Zemlika" ietvaros Durbē 21. oktobrī gaidāma režisora Mārtiņa Eihes Ģertrūdes ielas teātrī iestudētā "Taņas dzimšanas dienas" viesizrāde, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Ik gadu līdzās koncertiem festivāls "Zemlika" piedāvā kultūras programmu, kas apmeklētājiem pieejama bez maksas. Jau kopš pirmā festivāla 2011. gadā par neatņemamu programmas sastāvdaļu ir kļuvis teātris – kāda no Latvijas nevalsts teātru viesizrādēm. Gaidāmais festivāls nav izņēmums, jo Ģertrūdes ielas teātris uz Durbi ved izrādi "Taņas dzimšanas diena".

Skatītāji tiek aicināti kļūt par ciemiņiem gaviļnieces Taņas dzimšanas dienas svinībās. Kā jau katrā plašākas saimes kopā būšanas reizē – sanākušie neviļus sāk atminēties dažādus gan labi zināmus, gan rūpīgi slēptus un nereti pretrunīgus notikumus dzimtas vēsturē un risina sarunas ne tikai par pagātni, bet arī par nākotni un sabiedrību, kurā dzīvojam.

Izrādes pamatā ir Latvijas iedzīvotāju atmiņas, pārdomas un refleksijas par Latviju 20. gadsimtā, kas apkopotas Gētes institūta Rīgā, Ģertrūdes ielas teātra un citu partneru kopīgi veidotā projekta "Tavas atmiņas Latvijas nākotnei" ietvaros.

Izrāde latviešu valodā, epizodiski skan krievu un vācu valoda.

"[..] Pagaidām šī ir formas ziņā neparastākā izrāde, kādu pēdējos gados man Latvijas teātros nācies redzēt [..] Izrādē spēcīgākās vietas bija nevis tās, ko radīja režisors vai aktieri, īstie brīži bija tad, kad dramaturga izvēlētās priekšstatu klišejas kādam no publikas izsauca patiesu pretreakciju," recenzijā "Kultūrzīmēs" rakstījusi Anda Buševica.

"Ja spējat, tad aizejiet uz "Taņas dzimšanas dienu" Ģertrūdes ielas teātrī – Taņa jūs gaida ar vīnu un ļoti garšīgu rasolu. Taņu ir daudz, un nav garantijas, ka kādā brīdī jūs pats/pati nekļūstat par Taņu un nesaņemat ceļojošo balto rozi kā apsveikumu jubilejā," intrigai par gaidāmo pieber Henrieta Verhoustinska "Kultūras Dienā".

Bez režisora Mārtiņa Eihes izrādes radošajā komandā darbojas arī aktieri-vakara vadītāji Artūrs Čukurs vai Reinis Boters, Mārtiņš Eihe pats, Jānis Kronis un Jana Ļisova. Idejas autors ir Deniss Hanovs, scenogrāfiju un video veidojusi Ieva Kauliņa, bet dramatizējusi – Laila Burāne.

Ņemot vērā to, ka izrāde "Taņas dzimšanas diena" 21. oktobrī pulksten 16.00 A. Kronvalda Durbes vidusskolas Aktu zālē būs skatāma bez maksas, un to, ka šajā reizē vietu skaits pie svētku galda ir stingri ierobežots, interesenti aicināti iepriekš, jau no 20. oktobra pulksten 17.00, festivāla informācijas centrā turpat skolā izņemt bezmaksas ielūgumus uz šo izrādi. Viena persona varēs saņemt ne vairāk kā divus ielūgumus.

Biļetes uz septīto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu "Zemlika" 20. un 21. oktobrī Durbē ierobežotā skaitā nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!