Foto: DELFI

Piektdien, 26. septembrī, ikvienam būs iespēja vērot alternatīvās mūzikas un zinātnes satikšanos kopējā koncertprogrammā, kas Zinātnes festivāla ietvaros no plkst. 19 līdz plkst. 23 norisināsies kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014", portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Zinātne, līdzīgi kā Latvijas neatkarīgās mūzikas radošā vide, ir aizraujoša un pārsteidzoša. Katra no tām savā veidā, ar prāta vai emociju, zinātnisku teoriju vai skaņdarbu palīdzību cenšas izzināt un saprast pasauli. Zinātnes festivāla programmas pamatā ir stāsts par šo pasaules izziņu, zinātnes un alternatīvās mūzikas kopīgo un atšķirīgo, par krustpunktu, kurā abām šīm sākotnēji šķietami atšķirīgajām vidēm ir iespēja satikties. 

Sešas dažādus mūzikas žanrus pārstāvošas grupas, kā arī DJ un VJ veidota audiovizuāla programma atklās savas pasaules izziņas versijas. Grupas spēlēs gan klausītājiem labi zināmus skaņdarbus, gan arī prezentēs savas jaunākās dziesmas. Pasākumu vadīs un tajā piedalīsies Latvijas Universitātes jaunie zinātnieki.

Festivāla muzikālo programmu papildinās ārzemju indie roka un slowcore grupas "Delay trees" (Somija) uzstāšanās. Paši mūziķi pārstāvji atzīst, ka viņu mūzikas radīšanā milzīga nozīme ir Somijas dabai. Tās ziemeļnieciskais skarbums ir bijis viens no iemesliem dziesmu gaišajam skanējumam.

Latvijas regeja ievirzes ansambļa "Manta" līderis Edgars Šubrovskis ar sociālantropologu cienīgu precizitāti savās dziesmās piefiksē apkārt sastopamās pretrunas un smalkās nianses. Nesen prezentētais albums ar tādu pašu nosaukumu "Manta" stāsta par to, ar ko katrs no mums kaut reizi savā ikdienā ir saskāries.

Grupas "Bērnības Milicija" dziesma "Pasaule ir neērta vieta" zināmā mērā dēvējama par neoficiālo Zinātnes festivāla himnu. Pagājušajā gadā izdotais skumjās indie mūzikas grupas albuma "Dzeriet van Hutena kakao" tekstos redzamas atsauces uz dažādām teorijām, parādot, ka arī Latvijā novērojamas pasaules mūzikā valdošās tendences mūziķiem radoši iedvesmoties no zinātnes.

Latvijas elektroniskās mūzikas granda Andžoņa jeb Andra Indāna projektā "Gas of Latvia" vērojamie eksperimenti ar skaņu un tehnoloģiskajām iespējām. Zinātnes festivāla ietvaros "Gas of Latvia" uzstāsies kopā ar VJ Zani Raudiņu.

"Dr. Klisicka laboratorijas" dalībnieki darkwave un experimental stilā runā par laboratorijas drošības noteikumiem, attiecībām ar laiku, telpu un kosmosu, sevišķu uzmanību pievēršot cilvēku prātos paslēptajam. Nav mazsvarīgs fakts, ka grupa nāk no Baldones – leģendārās pilsētas, kuras observatorijā pirms pāris gadiem tika atklāta jauna planēta.

Latvijas Universitātes (LU) un LU Radio "Naba" kopīgi veidotais Zinātnes festivāls ir viens no Rīga 2014 oficiālās programmas stūrakmeņiem, kas ir iekļauts tematiskajā vadlīnijā "Izdzīvošanas komplekts".

Pasākumu būs iespējams vērot tiešraidē portālā www.naba.lv. 26. septembra vakarā LU fakultātēs un institūtos, kā arī citviet Rīgā, Latvijā un Eiropā norisināsies Zinātnieku nakts pasākumi. Plašāka informācija šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!