Foto: RIA Novosti/Scanpix
2. oktobrī noslēdzās projektu iesniegšana Nacionālā kino centra izsludinātajam projektu attīstīšanas konkursam “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”. Kopā konkursam tika iesniegts 31 projekts – 27 pilnmetrāžas spēlfilmu projekti un četras animācijas filmu projekti. 10 projektos plānota literāru darbu ekranizācija, iesniegti arī  deviņi vēsturisku filmu projekti, četras mūsdienu drāmas, septiņas filmas bērniem un jauniešiem.

Oktobrī notika vairākas konkursa "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ekspertu padomes tikšanās, un tā rezultāti būs zināmi jau novembra sākumā.

Konkursā iesniegtos projektus vērtē Latvijas simtgades filmu programmas ekspertu komisija: Jānis Streičs, kinorežisors, aktieris, rakstnieks, gleznotājs, publicists, sabiedriskais darbinieks; Lolita Ritmanis, latviešu izcelsmes komponiste, vairākkārtēja "Emmy" balvas nominante un šīs balvas ieguvēja 2002.gadā; Boriss Teterevs, filmu producents, kultūras mecenāts, Ināras un Borisa Teterevu fonda dibinātājs; Pēteris Krilovs, režisors, skatuves mākslas pedagogs, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors; Māra Zālīte, dzejniece, dramaturģe, sabiedriskā darbiniece; Viktors Freibergs, kinozinātnieks, Latvijas Universitātes asociētais profesors; Gundega Laiviņa, Latvijas jaunā teātra institūta direktore, Nacionālās kultūras padomes locekle un NKC pārstāvis Uldis Dimiševskis.

Eksperti, īpaši Boriss Teterevs un Viktors Freibergs, uzsver Latvijas kino potenciālu, kā arī to iepriecinošo faktu, ka arvien vairāk ekrānu sasniedz filmas, kas ļauj runāt par "jauno Latvijas kino". Losandželosā dzīvojošā komponiste Lolita Ritmane akcentē, ka viņa ar azartu lasa daudzos projektu pieteikumus, turklāt viņa atrodas īpašā situācijā, jo ar svaigu skatu varēs vērtēt Latvijas kino veidotāju pieteikumus. Lolita Ritmane projektus vērtē arī starptautiskā dimensijā, skatoties uz tiem ar ASV kinoindustrijai piederīgās acīm.

Konkursa mērķis 2018. gadā Latvijas simtgadi sagaidīt ar daudzveidīgu un mūsdienīgu filmu programmu, izveidojot vēsturisku filmu, latviešu literatūras ekranizāciju, mūsdienu drāmu, filmu jauniešu un bērnu auditorijai, kā arī pilnmetrāžas animācijas filmu. Konkursa pirmajā kārtā sadalāmais finansējums ir 264 654 eiro. Konkursa pirmajā kārtā iecerēts atbalstīt apmēram 12 projektus. Pēc gada ekspertu komisija izvērtēs jau uzrakstītos filmu scenārijus un filmu vizuālos pieteikumus, lai izlemtu, kurus filmu projektus attīstīt tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!