Foto: Privātais arhīvs

Trešdien, 24. janvārī, aizsaulē aizgājis latviešu komponists un pianists, slaveno dziesmu "Zemeņu lauks" un "Noktirne" autors Aleksandrs Kublinskis, vēsta Latvijas Radio.

Aleksandrs Kublinskis dzimis 1936. gada 11. septembrī. Komponista karjeru viņš sāka pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, sadarbojoties ar "Eoliku", jauniešu grupu "Baltijas balsis", Maskavas grupu "Akkord", Larisu Mondrusu, Muslimu Magomajevu, Rīgas estrādes orķestri un citiem māksliniekiem.

Savas radošās karjeras laikā radījis aptuveni 200 dziesmu, tostarp kompozīcijas ar Jura Brežģa, Ziedoņa Purva, Dagnijas Dreikas un citu tekstu autoru vārdiem. Viņa darbus izpildījuši Viktors Lapčenoks, Nora Bumbiere, Margarita Vilcāne, Andris Daņiļenko, Aivars Brīze, Viktors Zemgals, "Eolika" u.c.

Kublinskis dibinājis arī filharmonijas ansambli "Rīga", izveidojis ansambļus "Jūrmalas balsis" un "Baltijas balsis". 1995. gadā izdota Kublinska autobiogrāfija "Albatross". 2004. gadā saņēmis Latvijas mūzikas ierakstu "Gada balvu" par mūža ieguldījumu.

2015. gadā notika labdarības koncerts, lai savāktu līdzekļus Kublinska rehabilitācijai pēc insulta.

"Man katra dziesma ir kā sievietei bērns, katru es atceros. Komponists kā dārznieks sēj zemē graudus – dziesmas, bet tie var neuzdīgt un neziedēt, ja nebūs izpildītāju, kuri to spēs aiznest līdz klausītājiem. Tikai tad autors savu uzdevumu būs veicis un būs gandarīts," par savu daiļradi 2016. gada sarunā ar Daigu Mazvērsīti izteicās pats komponists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!