Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ceturtdien, 16. augustā, Detroitā savās mājās 76 gadu vecumā mūžībā aizgājusi mūzikas leģenda, par soulmūzikas karalieni dēvētā dziedātāja Areta Franklina. Savas dzīves laikā mūziķe saņēmusi 18 "Grammy" balvas, ar dziesmām ietekmējusi vairākas dziedātāju paaudzes, kā arī Franklina ir bijusi pirmā sieviete, kas tikusi uzņemta Rokenrola slavas zālē.

Aretu Luisu Franklinu (1942-2018) — soulmūzikas karalieni, “Amerikas melnādaino balsi”, soulmūzikas pirmo lēdiju, sauktu arī par dižāko dziedātāju, kāda jebkad dzīvojusi — mūzikas vēsturē pieminēs kā vienu no retajiem māksliniekiem, kas ne tikai bija sava laika vēstnesis mūzikā, bet arī cīnījās par pārmaiņām sabiedrībā.

Franklinas hiti “Respect” (1967), “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1968), “Think” (1968) un “Spanish Harlem” (1960) ne tikai 60. un 70. gados citiem soulmūzikas māksliniekiem uzstādīja latiņu, bet arī sabiedrībai ļāva Franklinu ieraudzīt kā feminisma un civiltiesību ikonu. Viņa savās dziesmās pieprasīja cieņu, sapratni un vienlīdzību. Franklina kļuva par pašu atzītāko sieviešu mākslinieci ASV mūzikas topā “Billboard," kur bija vairāk nekā 100 viņas dziesmas. Saviem klausītājiem dziedātāja kļuva par par cerību un centienu simbolu, raksta ārzemju medijs NME.

Bijušais Amerikas prezidents Baraks Obama ir teicis, ka Aretas Franklinas dziesmās tiek stāstīta Amerikas vēsture. “Neviens cits tā neiemieso savienojumu starp spiričuelu, blūzu, R&B un rokenrolu, lai grūtības un sēras pārtaptu par kaut ko skaistu, cerību pilnu, vitālu,” Obama 2015. gada runā teica. Franklina ir dziedājusi gan Bila Klintona, gan Baraka Obamas inaugurācijas ceremonijās.

Savās mājās Detroitā mūžībā Areta Franklina devās 76 gadu vecumā, neuzveikusi cīņu ar progresējošu aizkuņģa dziedzera vēzi. Ar dziedātāju kopā bija viņas ģimene un draugi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!