Foto: Shutterstock

Trešdien, 4. aprīlī, mūžībā aizgājis grafiķis Imants Ozoliņš, kurš veidojis preču un firmas zīmes tādiem uzņēmumiem kā "Laima", "Dzintars", "Aldaris" un "Latvijas Balzāms", portālu "Delfi" informēja biedrības "Latvijas Mākslinieku savienība" prezidents Igors Dobičins.

Ozoliņš dzimis 1930. gada 3, jūlijā Rīgā. Laikā no 1947. gada līdz 1949.gadam mācījies bijušajā Rīgas arhitektūras, mākslas un amatniecības skolā, bet no 1959. gada līdz 1963. gadam apmeklējis vakara četrgadīgās zīmēšanas klases Latvijas Mākslas akadēmijā.

Bijis Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) biedrs no 1969. gada.

Ozoliņš kopš 1957. gada strādājis lietišķā grafikā, veidojot preču un firmas zīmes uzņēmumiem "Laima", "Dzintars", "Aldaris", "Latvijas Balzāms". No 1970. gada līdz 1990. gadam bijis grafiķis LMS kombinātā "Māksla", bet no 1990. gadiem radījis logo dizainu kā arī izstrādājis grafiskā dizaina stilu daudzām firmām.

Aktīvi darbojies ekslibra žanrā, izstrādājot grāmatzīmes kā veltījumus sabiedrībā pazīstamiem kultūras darbiniekiem un politiķiem.

Mākslinieks rīkojis personālizstādes bijušajā Zinību namā (tagadējajā Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrālē, Rīgā), Melngalvju namā, kā arī Rīgas Rātsnamā, Jūrmalas pilsētas muzejā. Tāpat Ozoliņš piedalījies izstādēs un konkursos Latvijā, Beļģijā, Itālijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Polijā.

Kopā ar dzīvesbiedri, mākslinieci Intu Ozoliņu izveidojis izstāžu zāli "IO", Kāpu ielā, Jūrmalā.

LMS norāda, ka nozīmīgs ir Ozoliņa devums Latvijas grafiskā dizaina nozarē, it īpaši uzsverot viņa etiķetes "Latvijas Balzāma" produkcijai, kurās nojaušama laikmeta stilistiska, precīzi izvēlēta attiecīgam produktam raksturīgā tēlainība un burtu veidols, kas joprojām redzams "Latvijas Balzāma" logo. Arī veidojot ekslibrus Ozoliņa rokraksts ir individuāls. LMS vēstures materiāli liecina, ka jau 1968. gadā, rekomendējot Ozoliņa uzņemšanu LMS, gleznotājs Jurģis Skulme uzsvēris: "Imantam Ozoliņam ir izveidojies personīgs, raksturīgs, māksliniecisks rokraksts,kas ļauj viņa darbus viegli identificēt".

Mākslinieka mākslas darbi atrodas privātkolekcijās un muzejos.

Atvadīšanās no Ozoliņa notiks 14. aprīlī pulksten 13 Dubultu baznīcā, Jūrmalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!