4. martā pulksten 19 Latvijas Nacionālajā operā ar Hennessy atbalstu notiks Lielās mūzikas balvas 2013 pasniegšanas svinīgā ceremonija, kuru tiešraidē atspoguļos LR3 “Klasika” un LTV1 pulksten 21.

Lielās mūzikas balvas 2013 nominācijai "Gada jaundarbs" ir nominēts Jura Karlsona "Le lagrime dell'anima" (pirmatskaņojums notika 16. oktobrī Latgales vēstniecībā "Gors", pianists Vestards Šimkus, Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava); Jāņa Petraškeviča Fantāzijskaņdarbs ansamblim "Darkroom" (Latvijas pirmatskaņojums 5. oktobrī LNO Jaunajā zālē, Ensemble Modern un diriģentes Anu Tali izpildījumā); Viļņa Šmīdberga Koncerts alta saksofonam un orķestrim (pirmatskaņojums 3. maijā Lielajā ģildē solista Oskara Petrauska, Profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" un diriģenta Mārtiņa Ozoliņa izpildījumā).

Andris Vecumnieks – Lielās mūzikas balvas 2013 žūrijas loceklis, diriģents, komponists par Jura Karlsona jaundarbu: "Piešķirot dievišķu dimensiju klavieru un kora balsu dialogam, kurā klavieru taustiņi dzied un cilvēka balsis zaigojoši vizmo, Juris Karlsons radījis estētiski neticami skaistu apcerīgu, garīgi introvertu vēršanos pie Dieva, kur saklausām dvēseles asaras. Tā ir Karlsona jaunā kompozīcija Le lagrime dell'anima."

Jānis Petraškevičs Robertam Šūmanim veltītajā fantāzijskaņdarbā Darkroom balansē starp intelektuālu, pētniecisku pašnovērojumu un mūzikas emocionālo stāvokļu izdzīvošanu, ievedot klausītājus valdzinoši skaistā tumšā istabā.

"Viļņa Šmīdberga Koncerts alta saksofonam ir nevis kā solista un orķestra sacensība, bet gan kā žanriski daudzveidīgs, izteiksmīgs simfonisks darbs ar skaistām solista un pūšaminstrumentu saspēlēm vienotā, pulsējošā veselumā," saka Andris Vecumnieks.

Lielo mūzikas balvu organizē VSIA "Latvijas Koncerti" sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!