4. martā Latvijas Nacionālajā operā notiks "Lielās mūzikas balvas 2013" pasniegšanas svinīgā ceremonija, kuru tiešraidē atspoguļos LR3 “Klasika” pulksten 19 un LTV1 pulskten 21.

Kā portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji, šogad kategorijā "Gada uzvedums" nominēti Jura Karlsona baleta "Karlsons lido…" un Sergeja Prokofjeva operas "Mīla uz trim apelsīniem" iestudējumi Latvijas Nacionālajā operā un Otorīno Respīgi operas "Ēģiptes Marija" iestudējums festivālā "Dominante" Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

"Reti kad Nacionālās Operas Lielajā zālē var redzēt tik daudz mazu un glīti sapucētu bērnu mudžēšanu, kas ar aizturētu elpu, dzīviem komentāriem un sajūsmas izsaucieniem pavada uz skatuves notiekošo, starpbrīdī dungojot trāpīgos tēlu muzikālos vadmotīvus," tā par Jura Karlsons baleta "Karlsons lido...'' iestudējumu saka Gunda Vaivode – LR 3 "Klasika" direktore, LMB 2013 žūrijas locekle. "Tas ir uzvedums, kur komponista, horeogrāfu, mākslinieku radītais krāsainais karuselis ieved kā mazās atvases, tā arī viņu vecākus delverību un patiesa prieka piedzīvojumā, pēc kura vēl ilgi gribas smaidīt."

Baletā "Karlsons lido…" pie diriģenta pults Mārtiņš Ozoliņš, horeogrāfs Aivars Leimanis.

Otorīno Respīgi operas "Ēģiptes Marija" iestudējums Sv. Pētera baznīcā bija vienreizējs notikums pirmo reizi Latvijā dzirdēt brīnišķīgo Respīgi romantiski caurstrāvoto sakrālo mūziku sakrālā telpā - Sv. Pētera baznīcā. Diriģents - Viesturs Gailis; režisors - Uģis Brikmanis; rīkotājs – operstudija "Figaro" un Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība.

Gunda Vaivode: "Starp galvenajām vīriešu lomām, ko atveidoja Emīls Kivlenieks, Kalvis Kalniņš un Imants Erdmanis, uzveduma centrālā ass bija Jolanta Strikaite, kura bez teatrāli ārišķīgiem līdzekļiem aizkustinoši veda klausītājus līdzi grēkā kritušas sievietes garīgās atpestīšanas ceļam."

"Izrāde par smieklu triumfu "Mīla uz trim apelsīniem" ir izcils ansambļa darbs, kurā orķestris, koris, solisti, inscenējums ar iespaidīgiem skatuves rekvizītiem pulsē vienotā un dinamiskā organismā. Īpaši spilgts atklājums savā debijas lomā uz Operas skatuves bija Mūzikas akadēmijas students Mihails Čulpajevs, kurš, apbrīnojami dabiski, atraktīvi pildot sava personāža vokālos un skatuviskos uzdevumus, paspēja vēl veikt cirka akrobāta cienīgus izgājienus. Saskaņots ansambļa darbs visos līmeņos, sniedzot augstvērtīgu uzvedumu, kur muzikālais palaidnis Prokofjevs ar apskaužamu talantu brīnišķīgi parodē romantisko pasaku operu," vērtē Gunda Vaivode.

Operas "Mīla uz trim apelsīniem" diriģents Mārtiņš Ozoliņš, režisors Aleksandrs Titels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!