Foto: DELFI
Otrdien, 19.februārī, svinīgā ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā (LNO) deviņās kategorijās pasniegtas "Lielās Mūzikas balvas 2012".

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma dziedātāja Laima Andersone-Silāre, savukārt balvu par ieguldījumu Latvijas mūzikas vēstures izpētē saņēma Arnolds Klotiņš par grāmatu "Mūzika okupācijā. Latvijas mūzikas dzīve un jaunrade 1940–1945".

"Gada jaundarba" balvu saņēma Mārtiņa Viļuma "Tvyjōraan", bet par gada labāko uzvedumu atzīta Latvijas Nacionālās operas solistes Ilonas Bageles monoizrāde "Cantando y amando".

Portāla "Delfi" publikas simpātijas balva šogad piešķirta dziedātājam Daumantam Kalniņam, kurš pērn dziedājis Kvazimodo lomu Zigmara Liepiņa melodrāmas "Parīzes Dievmātes katedrāle" iestudējumā Latvijas Nacionālajā teātrī, solo Profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" jubilejas koncertos, koncertējis Latvijas novados ar paša vadīto džeza kvintetu, kā arī piedalījies Valmieras teātra izrādē "Zojkina kvartira".

"Lielo Mūzikas balvu 2012" par izcilu darbu ansamblī saņēma vijolnieks Sandis Šteinbergs par Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) kamermūzikas koncertu "Kontrasti", par izcilu solo Žila Masnē "Meditācijā" no operas "Taīda" koncertā "Garanča & Šišons. LNSO Jaungada gala", kā arī par sniegumu LNSO kamermūzikas sezonas atklāšanas koncertā.

"Lielo Mūzikas balvu" kategorijā par izcilu interpretāciju saņēma Baiba Skride par solo Johannesa Brāmsa Vijoļkoncertā Latvijas Nacionālajā operā.

Balvu kategorijā "Gada debija" un īpašo "Hennessy" naudas balvu 2000eiro saņēma vijolniece Elīna Bukša, bet balvu par izcilu sniegumu saņēma akordeoniste Ksenija Sidorova par solo Erki Svena Tīra opusa"Prophecy" atskaņojumā Lielajā ģildē ar "Sinfonietta Rīga" undiriģentu Normundu Šnē, kā arī par solokoncertu Spīķeru koncertzālē.

Savukārt kategorijā "Gada koncerts" laurus plūca "Garanča & Šišons. LNSO Jaungada gala koncerts".

Katrs "Lielās Mūzikas balvas 2012" laureāts saņēma sudraba statueti, kā arī naudas balvu tūkstoš latu apmērā pirms nodokļiem.

Balvu pasniegšanas ceremoniju vadīja Dita Lūriņa un Ints Teterovskis. "Lielā Mūzikas balva" ir Latvijas Valsts augstākais apbalvojums mūzikā.

"Lielās Mūzikas balvas" pasniegšanas tradīcija pastāv kopš 1993. gada, tās idejas autors - tā laika kultūras ministrs Raimonds Pauls. Saskaņā ar nolikumu katrs balvas laureāts saņem sudraba statueti un naudas balvu 1000 latu apmērā pirms nodokļu nomaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!