Foto: LETA

Latvijas Literatūras gada balvas 2014 pretendents kategorijā "Labākais Latvijas autora darbs bērniem": Māris Rungulis par grāmatu „Lapsu kalniņa mīklas”, "Liels un mazs".

Redaktore Inese Zandere. Ilustrējis Reinis Pētersons.

Pirmā grāmata latviešu bērnu literatūrā, kas stāsta par nacionālo partizānu cīņām pēc Otrā pasaules kara. Grāmatas darbība norisinās padomju laikā, 1961. gadā. Rakstnieks izmantojis daudz dokumentāla materiāla, arī precīzu mežabrāļu bunkura uzbūves aprakstu, un citas ar izdzīvošanu saistītas zināšanas.

Rakstnieks Māris Rungulis dzimis 1950. gadā Liepājā. Beidzis Liepājas 5.vidusskolu un Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātes žurnālistikas nodaļu. Pēc studijām Māris Rungulis strādājis bērnu preses izdevumos – laikrakstā "Pionieris" un žurnālā "Zīlīte", bet 1991. gadā izveidoja atsevišķu žurnālu maziem bērniem "Ezis", ko rediģēja līdz 2003.gada rudenim, kad nelaimes gadījumā gāja bojā žurnāla "Zīlīte" galvenais redaktors Jānis Baltvilks.

Tad Māris Rungulis pārņēma "Zīlītes" redaktora pienākumus un līdz 2013. gada beigām veidoja "Zīlītes" pēdējo gadu modeli – žurnālu bērniem par dabu, jo arī puse autora dzīves paiet dabā, ārpus Rīgas – Ogres pusē, Ogres upes malā. Paralēli darbam presē Māris Rungulis sarakstījis un izdevis vairākus desmitus grāmatu bērniem un jauniešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!