Foto: Publicitātes foto

Latvijas Literatūras gada balvas 2013 pretendents kategorijā "Labākais Latvijas autora darbs bērniem": Maritana Dimsone par grāmatu "Rozā kvarca brālība" ("Dienas Grāmata").

Maritana Dimsone ir arhitekte, cigun instruktore un latviskās dzīvesziņas pētniece. Šī ir viņas pirmā grāmata.

Dace Rukšāne: "Vai latviešiem var būt savs "Harijs Poters"? Mierīgi! Turklāt pilns tautisku dzīvesziņas vērtību, kas ietērptas lieliski savirpinātā, raitā un piesātinātā tekstā. Īpaši aizkustina bērnu attiecības ar vecākiem, kas risinās pat it kā ārpus visiem mistiskajiem notikumiem un atklāj problēmas, kādas var piemeklēt ikvienu ģimeni (bezspēcība, vājums, depresija), un, kas man svarīgi, risinātas bez īpašas maģijas – caur mīļumu un rūpēm. Priecē, ka šis ir vienlaikus arī autores debijas romāns – izkoptā valoda un teksta ritms liek cerēt, ka no Dimsones ir gaidāms daudz vairāk."

Anna Auziņa: "Izglītoti vecāki parasti vēlas, lai viņu bērni lasa, taču ne vienmēr izdodas. Tāpēc aizraujošas grāmatas jaunākā skolas vecuma bērniem ir ārkārtīgi nepieciešamas – tās parāda, ka lasīšana var izklaidēt un sagādāt baudu. Maritanas Dimsones fantāzijas romāns "Rozā kvarca brālība" ir tieši tāda grāmata – raiti lasāma un piedzīvojumu pilna, turklāt fantāzijas elementi te integrēti Latvijas skolēnam tuvā vidē."

Raimonds Briedis: "Maritanas Dimsones uzburtā pasaule ir klasisks romāns pusaudžiem, kur ir gan visiem pazīstami pārdzīvojumi skolā un piedzīvojumi ārpus tās. Autores radītajā vidē saplūst ticamais un neticamais, ļaujot varoņiem izfantazētajā Zemzemes pasaulē, kas romānā, protams, ir tikpat īsta kā virszemes dzīve, pārbaudīt savas spējas, rast atbalstu un sapratni tuviniekos un draugos, lai romāna noslēgumā arī dzīvē viņus drošinātu pārliecība par savām spējām, biedriskuma izjūta un atmiņas par reālo/ izfantazēto pasauli."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!