Foto: F64

Latvijas Literatūras gada balvas 2013 pretendents kategorijā "Labākais dzejas krājums": Edvīns Raups par grāmatu "Mirklis šis" ("Jāņa Rozes apgāds").

Viens no spilgtākajiem mūsdienu latviešu dzejniekiem, 6 dzejas grāmatu autors, tulkotājs no spāņu un portugāļu valodas. Edvīns Raups ir vairāku literāru balvu laureāts – tostarp saņēmis Klāva Elsberga prēmiju (1990), Rakstnieku savienības dzejas konkursa galveno balvu (1992), Raiņa un Aspazijas fonda balvu (1995), Dzejas dienu balvu (2003), Literatūras Gada balvu (2008), Ojāra Vācieša literāro prēmiju (2009), "Latvju Tekstu" Dzejas balvu un "Dienas" Gada balvu kultūrā (2013).

Jānis Vādons: "Savrupajā balsī piesauktā un uzzīmētā pasaule mums nav sveša. Mēs tikai gaidījām kādu, kas atzīs tās esamību un iezīmēs aprises. Neparasta dzejnieka brieduma dzeja. Mirklis ir netverams, bet pēcgarša aiz pateiktā noteikti nav par zūdošo ­– toties par to, kas paliek un pastāv vienmēr."

Arvis Viguls: "Nebūtu pārspīlēti teikt, ka Edvīns Raups atstājis nenovērtējamu ietekmi uz mūsdienu latviešu dzeju, pat uz tiem autoriem, kuri izvēlējušies iet citu ceļu."

Anna Auziņa: "Raups pats par sevi ir neskaidrojama, neatkārtojama un gluži fiziski spēcīga parādība latviešu dzejas ainā. Tāds ir arī viņa sestais krājums "Mirklis šis": valoda izvirst ķermeniskos ritmos, kas lasītājā vai klausītājā atbalsojas kaut kur ap saules pinumu."

Ronalds Briedis: "Raupa dzejas pasaule piederas lielajām tēmām un transcendentālajiem dziļumiem, kuros prāts ienirst strauji un bez akvalanga. Cik bieži vienā grāmatā var pieminēt sirdi, lai tā katrreiz iepukstētos citādi? Krājumā "Mirklis šis" tas darīts 22 dzejoļos no 50."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!