Foto: Kristaps Kalns

Latvijas Literatūras gada balvas 2013 pretendents kategorijā "Labākais dzejas krājums": Marts Pujāts par grāmatu "Nāk gaismā pati lampa" ("Mansards").

Dzejnieks un publicists, viņa pirmā dzejoļu grāmata "Tuk tuk par sevi" (2000) saņēmusi Klāva Elsberga prēmiju. 2006. gadā iznāca viņa otrais dzejoļu krājums "Mūsu dziesma".

Dace Rukšāne: "Autors jau ar pirmajiem dzejoļiem ierauj lasītāju savas poētikas pasaulē un vairs nelaiž vaļā, liekot pantiem atbalsoties domās un dvēselē dienām, nedēļām no vietas. Maigs un vienlaikus vieglītiņām ironisks, Pujāts uzbūvē Visumu, kur katra tā komponente atrodas savā stingri noteiktā vietā, bet pat tad, ja tu izdomā mainīt trajektoriju, liegās svārstības neizjauc harmoniju."

Anna Auziņa: "Ilgi gaidīta grāmata, kurā autors vairākas jau savam otrajam krājumam "Mūsu dziesma" raksturīgas tendences ir paguvis izkopt pārākā pakāpē: praksē pieredzēti valodiski elementi un citi novērojumi šeit sarindoti nebijušā veidā, liekot racionāli kārtotām valodas struktūrām uzburt fantastiskas iztēles ainas. Rūpīgi, intelektuāli, pat eksakti radītā pasaule spēj pārsteigt un vienlaikus aizkustināt līdz dziļumiem. Tīrs un pilnīgs dzejas krājums."

Raimonds Briedis: "Marta Pujāta "Nāk gaismā pati lampa" tiecas apvērst priekšstatu par dzeju, apzināti padarot to nepoētisku. Izmantojot prozai raksturīgus paņēmienus un izvairoties no metaforiskuma, katrs atsevišķais dzejas teksts ir iekšēji noslēgts tēlu kopums, kas rada atmosfēru, kura savā ne-poētiskumā uzvilnī atskārtu par kādu dziļāku jēgu, kas atklājas, arī to nepiesaucot."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!