Foto: Publicitātes foto

Latvijas Literatūras gada balvas 2013 pretendents kategorijā "Labākais prozas darbs": Gundars Ignats par grāmatu "Pārbaudes laiks" ("Dienas Grāmata").

Prozaiķis, šī ir viņa otrā grāmata. Stāstu krājums "Bez jakas" saņēmis žurnāla "Diena" Gada balvu kultūrā. Gundars Ignats ir vairākkārtējs Prozas lasījumu laureāts.

Dace Rukšāne: "Vienkāršā valodā uzrakstīta grāmata, taču vienkāršums šeit nav nevarība, bet drīzāk lolots mērķis. Aprakstot ministrijas ierēdņa truli nomācošo darba un sadzīves ikdienu, autors, šķiet, ir tīši trulinājis izteiksmes līdzekļus, lai spilgtinātu varoni un eskalētu situācijas absurdu."

Jānis Vādons: "Autors konsekventi risina sižeta pavedienu ar gluži vai ierēdņu sanāksmēs slīpētu pacietību. Notikumu monotonie atkārtojumi – piemēram, sanāksmju virknes – nevis garlaiko, bet kļūst par daļu no romāna vēsts."

Ilmārs Šlāpins: "Grāmatas galvenais trumpis ir izturēts stils un punktuālā detalizācija, ar kādu tiek aprakstīta jauna un parasta valsts iestādes darbinieka nekādi neievērojamā dzīve gada garumā. Spēja padarīt nesvarīgo par lasīšanas vērtu materiālu ir labas literatūras pazīme, kam noteikti jāpievērš uzmanība."

Ieva Kolmane: ""Pārbaudes laiks" ir veiksmīgs atradums – sasauksme ar tiem, kas ikdienu aizvada visādos resoru birojos. Te nāk prātā gan Francs Kafka ar baiso "Sistēmu", gan Hašeka Šveiks, kas to pašu Austroungārijas viscaur birokrātisko būvi pamanījās padarīt par apsmieklu visiem, kas pie pilna prāta. Ignats šai vispārcivilizētajā, pa pusei Kafkas, pa pusei Šveika pasaulē iegrūž gluži mūsdienu latvju jaunekli Ingaru – lai vārdā nenosauktās vietējās ministrijas kambaros tiek galā, kā prot. Aktuāls romāns, kas vienlaikus iztaujā arī to, ko grib darīt pati mūsdienu latvju proza!"


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!