Foto: LETA

Latvijas Literatūras gada balvas 2012 pretendents kategorijā "Labākais prozas darbs": Osvalds Zebris par grāmatu "Koka nama ļaudis" ("Dienas Grāmata").

Rakstnieks, publicists, dažādu preses izdevumu redaktors, šī ir viņa otrā grāmata. Par stāstu krājumu "Brīvība tīklos" 2011. g. saņēmis Literatūras Gada balvu kā spožākais debitants.

Jānis Vādons: "Lai gan bailes un izmisums iekrāso daudzas no grāmatas lappusēm, autors lasītājus tomēr nepamet paša izveidotā nama sprostā, bet uzdod jautājumus par atbildību, sirdsapziņu un piedošanu. Izeja ir katra paša ziņā."

Ronalds Briedis: "Risinājumu neguvuši iekšējie konflikti, ļaunums, kas līdzīgi pelējumam izplešas namā un tā iedzīvotājos. Uz šāda fona norisinās Osvalda Zebra "Koka nama ļaužu" darbība, sākotnēji reālistisko metaforu novedot līdz baisai groteskai."

Raimonds Briedis: "Visā ieslēptā (nama, cilvēku dzīves, pasaules) sairšana ļauj ieraudzīt pretmetu, kuru veido pasaulē ieslēptais ļaunums un vārā cerība no tā izrauties bērniem. Osvalds Zebris prot stāstīt – un viņa romānu var lasīt kā seriālam līdzīgu sižetu ar brīžiem absurdu notikumu gaitu, mūsdienu sabiedrības metaforu vai 21. gs. apokalipses paredzējumu ar morāli – pasaules glābēja loma jāuzņemas visvājākajam."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!