Foto: F64
Latvijas Literatūras gada balvas 2013 pretendents kategorijā "Labākais tulkojums": Edvīns Raups par F.G. Lorkas (spāņu val.) grāmatas "Lekcijas" tulkojumu. ("Neputns").

Viens no spilgtākajiem mūsdienu latviešu dzejniekiem, 6 dzejas grāmatu autors, tulkotājs no spāņu un portugāļu valodas. Edvīns Raups ir vairāku literāru balvu laureāts – tostarp saņēmis Klāva Elsberga prēmiju (1990), Rakstnieku savienības dzejas konkursa galveno balvu (1992), Raiņa un Aspazijas fonda balvu (1995), Dzejas dienu balvu (2003), Literatūras Gada balvu (2008), Ojāra Vācieša literāro prēmiju (2009), "Latvju Tekstu" Dzejas balvu un "Dienas" Gada balvu kultūrā (2013).

Arvis Viguls: "Slavenākais 20. gs. spāņu dzejnieks un dramaturgs Federiko Garsija Lorka šajās lekcijās sasniedz tādus poētiskos apvāršņus, kādus citi autori nespēj sasniegt pat dzejoļos. Lai gan lasīšanas gaitā nepieciešams pievērst uzmanību atsaucēm uz spāņu kultūras kontekstu, kas lasītājam varētu būt svešs, tās var arī baudīt vienkārši kā aizraujošu tekstu. Bet tiklab var apbrīnot Lorkas plašās zināšanas par savas zemes kultūru un, protams, tulkotāja darbu."

Ronalds Briedis: "Dzejnieks arī tad, kad raksta prozā, paliek dzejnieks un nezaudē pašam raksturīgos poētiskos izteiksmes līdzekļus. Viena no spilgtākā spāniski rakstošā 20. gs dzejnieka Federiko Garsijas Lorkas eseju latviskošana ir prasījusi no Edvīna Raupa viņa paša dzejnieka vārda izjūtu un lielo elpu. Lorkas ekspresija un kailā, asā izteiksme, spoža kā naža asmens, ieguvusi mākslinieciski atbilstošu latvisku formu, nezaudējot savu spānisko temperamentu, modernisma laikmeta izjūtu un domas dziļumu."

Ieva Lešinksa: "Edvīna Raupa meistarīgajā tulkojumā (un atlasē) Federiko Garsijas Lorkas "Lekcijas" ir rūpīgi nostrādāts darbs un Latvijas kontekstā rets – un tāpēc jo nozīmīgāks – pienesums esejistikas žanrā. Ievērojamā "nakts, nāves un kaisles" dzejnieka pārdomas par Spānijas literārās kultūras dziļajām saknēm neapšaubāmi paplašina un bagātina latviešu lasītāja redzesloku, ļaujot dziļāk izprast arī Knuta Skujenieka, Egila Plauža, Leona Brieža, paša Edvīna Raupa u.c. atdzejotos spāņus."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!