Foto: Publicitātes foto

Latvijas Literatūras gada balvas 2013 pretendents kategorijā "Spilgtākā debija": Henriks Eliass Zēgners par grāmatu "Elementi" ("Mansards").

Arvis Viguls: "Dzejniekiem piestāv būt jauniem. Henrika Eliasa Zēgnera "Elementos" ir pietiekami daudz jaunības un jauneklības, lai nerastos aizdomas par pārspīlētu nopietnību, taču arī ne tik daudz, lai tā kļūtu par mīkstinošu apstākli grāmatas vērtējumā. Tā varētu būt zīme, ka šī debija nav nejaušība, bet veiksmīgs sākums talantīga dzejnieka ceļam."

Anna Auziņa: "Henrika Eliasa Zēgnera pirmajā krājumā viņa nepieradināti brīvie, bieži vien haotiskie teksti ir sakārtoti regulārā kompozīcijā, kas skaidri strukturē atraisīto talanta plūsmu un liek tajā ieraudzīt secīgu vēstījumu. Grāmatas lappusēs sastopam jaunu, taču nobriedušu personību ceļa sākumā – dažkārt lecīgu vai lempīgu, citkārt atbruņojoši mīļu. Autoram neapšaubāmi piemīt oriģināla dzejas balss – reizēm tā ir avangardiski disharmoniska vai puiciski griezīga, bet vietām negaidīti vieda."

Ronalds Briedis: "Kamēr grāmatas kompozīcija tiecas reducēt Zēgnera poētisko pasauli līdz pieciem pamatelementiem, paši dzejoļi vairāk atgādina sīkāk nedalāmas monādes. Lasīšanas gaitā rodas iespaids, ka dzejolis autora apziņā ir radies jau pirms tā pierakstīšanas un katrs vārds to mērķtiecīgi virza uz apzinātu puanti jeb domas pagriezienu tā beigās."

Ilmārs Šlāpins: "Henriks Eliass Zēgners ir tik gatavs un arhetipisks dzejnieks, ka brīžiem šķiet kādu aizkulišu tehnologu radīts, vairāku rūdītu literātu kolektīvais pseidonīms vai fantastiska romāna varonis, kurš jau piedzimis pieaudzis. Viņa debijas grāmata, kas izdota pēc vairāku gadu nopietna darba, izskatās pēc pieredzējuša un nobrieduša autora sarakstīta konceptuāla dzejas krājuma, kur visam ir sava vieta un pamatojums. "Elementi" fascinē arī ar pārliecību, ka dzeja ir jāraksta tieši tā – ne miņas no šaubām, neizlēmības un trīsām. Spēcīgs pieteikums mūsdienu blīvajā informācijas telpā, kur arī dzejnieku nebūt netrūkst."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!