Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Literatūras gada balvas 2013 pretendents kategorijā "Spilgtākā debija": Jeļena Glazova par grāmatu "Transfēri" ("Orbīta").

Arvis Viguls: "Šo varētu uzskatīt par trīskāršu debiju – ne tikai Latvijas krievu dzejniecei Jeļenai Glazovai, bet arī Svenam Kuzminam un Tomam Treibergam, kas debitē kā atdzejotāji. No vienas puses, "Transfēri" iekļaujas jau pazīstamajā tekstgrupas "Orbīta" autoru loka mūsdienīgajā poētikā. No otras puses, grāmatai daudz kopīga ar latviešu jauno dzejnieku debijām, kas pret tekstu izturas atbildīgi, necenšoties to padarīt tikai par līdzekli savu iekšējo pārdzīvojumu atklāsmei."

Anna Auziņa: "Urbānas kosmopolītiskas noskaņas un Latvijas videi raksturīgas detaļas; poētika uzsver indivīda atsvešinātību; dzejas balss mēdz būt dumpīga vai gurdeni ironiska. Tas viss rāda aizkustinoši sabozušos dzejas "es", iekšēji trauslu un ievainojamu radošu cilvēku, kas nerimstas vērot, pētīt un meklēt."

Ieva Lešinska: "Par debitanti Jeļena Glazova uzskatāma tikai tajā nozīmē, ka šis ir pirmais viņas dzejas apkopojums grāmatā – viņa ir multimāksliniece, kura tekstu jau interpretējusi arī citās formās un formātos. Dzejoļi grāmatā "Transfēri" ir intīmi, jebšu ne liriski, tajos minēta plaša ārpasaules ģeogrāfija, taču tie nav ceļojuma apraksti, dzejas varone ir jauna, taču nobriedusi, patstāvīga un par sevi droša sieviete ar uztrenētu spēju vizuāli un emocionāli gaistošo noenkurot vārdos. Pievilcīgu Glazovas dzeju dara arī viņas gudri ironiskais realitātes tvērums."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!