Foto: Otto Strazds
Pirmdien, 24. septembrī noslēdzies "Delfi" un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kopīgi rīkotais konkurss par latviešu izcelsmes austrāliešu mākslinieku Imantu Tilleru, kura darbu izstāde vēl līdz 30. septemrim aplūkojama LNMM Izstāžu zālē.

Konkurss norisinājās no 19. līdz 24. septembrim, pulksten 12.00, kad tas tika slēgts, apkopotas pareizās atbildes un izlozēts viens uzvarētājs, kurš balvā saņems divus ielūgumus izstādes apmeklēšanai, kā arī apjomīgu Tillera darbu katalogu.

Ar uzvarētāju par balvas saņemšanas kārtību sazināsies portāla "Delfi" redakcijas pārstāvji.
Imants Tillers tiek saukts par "domāt provocējošu mākslinieku", un viņa jaunradi uzskata par postmodernisma kvintesenci. Tillera māksla ir intelektuāla, tā ietver atsauces uz pasaules kultūru, Rietumu mākslas vēsturi, 20. gadsimta Eiropas literatūru un filozofiju, Austrālijas iedzimto iedzīvotāju kultūru. Meistars izvēlas tematus, kas rosina jēgpilnas diskusijas. Imanta Tillera plašajā retrospekcijā "Ceļojums uz nekurieni" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā parāda meistara rokraksta attīstību vairāk nekā 40 gadu garumā, aptverot periodu no 1975. līdz 2017. gadam. Saistībā ar izstādi pirmo reizi Latvijā izdota grāmata par Imanta Tillera mākslu.
Pareizās atbildes:

1. Iedvesmojoties no franču-amerikāņu mākslinieka Marsela Dišāna (Marcel Duchamp) darba "Līgavu izģērbj pat viņas vecpuiši", kas pazīstams arī ar nosaukumu "Lielais stikls", 1975. gadā tapa leģendāra Imanta Tillera instalācija, kur tūlīt arī tika izvēlēta pārstāvēt Austrāliju Sanpaulu biennālē 1975. gadā. Kā sauc šo senāko no izstādē redzamajiem Imanta Tillera darbiem?

"Sarunas ar līgavu"

2. 1981. gadā Tillers savos darbos sāka izmantot audelkartonus (canvasboards) – nelielus ar audeklu apvilktus kartonus, kurus numurēja ar mērķi tos secīgi apkopot "Spēka grāmatā" no 1 līdz bezgalībai. Cik audeklkartonus mākslinieks ir izmantojis šobrīd?

108 224

3. Šis jēdziens bieži izmantots, raksturojot Imanta Tillera daiļradi. Tas paredz, ka autors lieto jau iepriekš mākslā eksistējošus objektus vai attēlus, nedaudz tos transformējot vai vispār bez transformācijas. Imanta Tillera darbos redzamas atsauces un tēli no latviešu tautas pasakām, Vilhelma Purvīša, Gustava Kluča, Ilmāra Blumberga, Džordžo de Kiriko, Anselma Kīfera, Georga Bazelica un daudzu citu mākslinieku darbiem. Jaunais darbs rekontekstualizē veco, un rodas pilnīgi citas interpretācijas. Nosauciet šo jēdzienu!

Apropriācija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!