Foto: Reuters/Scanpix

Svētdien, 21. septembrī, vienam no Kanādas visu laiku izcilākajiem mūziķiem un literātiem – Leonardam Koenam – aprit 80 gadi.

Līdzīgi kā daudzu aizjūras mūzikas vectētiņu, arī viņa vārds Latvijā ir pazīstams galvenokārt melomānu un Koena gadījumā - arī neglābjamu melanholiķu aprindās. Tas skaidrojams ar to, ka mūziķa daiļrade padomju gados šai dzelzs priekškara pusē nonāca ierobežotā daudzumā, bet pēc tā krišanas masu sirdis jau vairs neiekaroja.

Tomēr visai droši var teikt, ka vairākas viņa dziesmas vai vismaz melodijas zina katrs. Tiesa, pastāv liela iespējamība, ka tās iepazītas kādu citu mūziķu izpildījumā – viņa populārākajām dziesmām esot fiksētas aptuveni 1700 kaverversijas.

Par spīti cienījamajam vecumam, 1934. gadā dzimušais Koens jau pirmdien, 22. septembrī plāno izlaist savu 13. studijas albumu "Popular Problems". Lai ļautu iepazīt šo dzīvo Kanādas mūzikas leģendu kaut nedaudz vairāk, lūk daži fakti par viņu:

  • Tiek uzskatīts, ka viņš ir pirmais pasaulslavenais pagājušā gadsimta 60. gadu dziedātājs, kurš sasniedz 80 gadu jubileju. Viņš būtu pat vecāks par Elvisu Presliju, ja vien rokenrola karalis joprojām būtu starp mums.
  • Beidzot vidusskolu, viņš norādījis, ka vēlas kļūt par pasaulslavenu oratoru. Universitātē vēlākā superzvaigzne spēra pirmo soli šajā virzienā, kļūstot par vietējā debašu kluba prezidentu.
  • Kad Koens pievērsās muzicēšanai, viņam bija jau 32 gadi un iekarota laba dzejnieka un romānu rakstnieka slava. Tomēr viņš nolēmis, ka šādi varētu vairāk nopelnīt. Ienākot mūzikas biznesā, sākotnēji aģenti viņam jautājuši, vai viņš nav pārāk vecs šādām "spēlītēm".
  • Koens 60. gados bija īsta superzvaigzne, taču nekur viņš nav bijis mīlēts tik ļoti, kā Francijā. Francijas tā laika prezidents Žoržs Pompidū esot klausījies viņa plates brīvdienās, un ticis uzskatīts, ka, ja franču sievietei mājās ir vismaz viena plate, tad tas noteikti ir Leonarda Koena ieraksts. 
  • Katrs jauns Koena albums gandrīz vienmēr iegūst pirmo vietu Norvēģijas mūzikas topos.

  • Kā jau minēts, mūziķis bija rakstnieks jau labu laiku pirms kļuva par mūzikas zvaigzni. Viņš pirmo dzejas krājumu izdeva 22 gadu vecumā, bet 25 gados ieguva tam laikam milzīgo 2000 ASV dolāru balvu, kuru iztērēja, apceļojot Eiropu.

  • Kad mūziķis 1968. gadā pārcēlās uz Nešvilu, viens no tā laika ietekmīgākajiem Amerikas mūzikas producentiem Džons Hamonds presei atklāja: "Nešvila ir aizgrābta, jo nav redzējusi neko viņam līdzīgu un nekad arī neredzēs."

  • Pēc sākotnējās popularitātes lejupslīdes, kādu neizbēgami piedzīvo katrs mūziķis, kurš bijis slavas zenītā, Koens nu jau pēdējos trīsdesmit gadus atkal turpina piedzīvot popularitātes pieaugumu.

  • Jautāts, kur rodas iedvesma dziesmu rakstīšanai, Koens vienmēr atbildējis visai izvairīgi: "Ja es zinātu, es turp dotos daudz biežāk."
  • Tiek uzskatīts, ka viņa dziesma "Chelsea Hotel No 2" ir vienīgā popzvaigznes sarakstītā dziesma par seksu ar citu popzvaigzni. Koens to rakstījis par Dženisu Džoplinu.

  • Leonards Koens dažkārt tiek dēvēts par "labāko pesimisma apdzejotāju", "drūmuma krusttēvu" un "dzīves pabērnu princi". 

  • Visa mūža garumā viņš izmēģinājis visdažādākos antidepresantus, taču ikreiz neguvis drīzu rezultātu, viņš pārtraucis tos lietot.

  • Kanādietis gandrīz visu mūžu ir cietis no maniakālās depresijas. Reiz jautāts, kādas zāles viņš lieto, mūziķis norādīja, ka izmēģinājis visas metodes, līdzekļus un tabletes un labprāt entuziastiski reklamētu jebkuru no tiem, ja vien kāds būtu palīdzējis.

  • Savulaik viņam tik ļoti iepatikās Hidras sala Grieķijā, ka viņš tajā 1960. gadā par 1500 ASV dolāriem iegādājās māju. Kādu laiku viņš tajā dzīvoja , bet Kanādā atgriezās reizi gadā, lai iesniegtu publicēšanai savus jaunākos darbus un saņemtu naudu.

  • No 1965. gada līdz 1968. gadam viņš pievērsās veģetārismam. Vēlāk šo dzīvesveidu atmeta.

  • Lai gan Leonardam Koenam ir divi bērni no Sjūzenas Elrodas un pēcāk arī ilgas attiecības ar kinoaktrisi Rebeku de Morneju. Tomēr viņš nekad nav bijis precēts, jo "esot pārāk bail".

  • Slavenais kanādietis daudzas savas dziesmas gadu laikā ir pārrakstījis. Piemēram, savulaik viņš bijis sajūsmā pats par savu dziesmu "My Secret Life", bet turpmākos trīsdesmit gadus to vairākkārt pārveidojis, lai tā būtu "paturēšanas vērta".

  • Kad bērni bijuši mazi, Koena ierakstus viņiem atskaņojis arī Velsas princis Čārlzs. Tas darīts, jo augstdzimušais tēvs neesot bijis sajūsmā ar Harija un Viljama tīņu gadu mūzikas gaumi un vēlējies parādīt ko patiešām labu.
  • Pēc "Nirvana" solista Kurta Kobeina nāves Koens teicis: "Žēl, ka man nav bijusi iespēja runāt ar šo jaunieti. Es "Zen centrā" redzu daudzus cilvēkus, kuri ir izmēģinājuši narkotikas un tikuši no tām vaļā. Vienmēr pastāv alternatīvas, un es būtu varējis mēģināt kaut ko piemeklēt arī viņam."

  • Jau 1988. gadā dziedātājs kādā intervijā atklāja, ka viņam, kļūstot vecākam, zūd vēlme "iegādāties pēdējo realitātes versiju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!