Foto: Vida Press

1991. gada 24. septembris ir zīmīgs datums rokmūzikas vēsturē. Tieši šajā dienā pirms 25 gadiem pie klausītājiem nonāca jaunas grupas "Nirvana" otrais albums "Nevermind", kas zibenīgi neiedomājamos slavas augstumos pacēla ne tikai pašu Sietlas trijotni – Kurtu Kobeinu, Kristu Novoseliku un Deivu Grolu, bet veselu žanru rokmūzikā, atstājot neizdzēšanas sekas deviņdesmito gadu populārajā kultūrā un ietekmi, kas jūtama arī šodien.

""Nevermind" – tā bija 90. gadu lokomotīve," sarunā ar "Delfi" saka mūzikas žurnālists Uldis Rudaks. Un tā domā ne tikai viņš, ne reizi vien šis "Nirvana" albums kronēts kā savas desmitgades nozīmīgākais mūzikas ieraksts, bet tā vadošais singls "Smells Like Teen Spirit" kā sava laika himna.

"Šis albums arī man ļoti daudz nozīmē. Kad pirmo reizi radio dzirdēju "Smells Like Teen Spirit", ko, starp citu, pats Kobeins nav varējis ciest, es biju uz pakaļas. Tobrīd tas bija kaut kas svaigs, nedzirdēts – dziesmā bija apvienota gan panku enerģija, gan melodiskums. Tā patika gan metālistiem, gan pankiem, gan popmūzikas cienītājiem," atminas Rudaks.

"Pavisam drīz uzzināju, ka tā ir liela, jau slavena grupa. Nopirku albumu kasetē. Ātri vien tiku arī pie pirmā albuma "Bleach", kas man patīk labāk. Taču "Nevermind" viņus padarīja par superzvaigznēm. 1991. gadā "Nevermind" bija tas pats, kas 2001. gadā "The Strokes" albums "Is This It". Tas noteica desmitgades toni."

Īsi pirms otrā albuma izdošanas "Nirvana" kā iesildītāji bija spēlējuši turnejā ar indie leģendu – grupu "Sonic Youth". Atceras grupas bijusī basģitāriste Kima Gordona:

"Tas nebija pārsteigums, ka "Nevermind" guva tādus panākumus, tomēr "meinstrīms" šķita tik nepārraujams. Mums jau bija albuma ieraksts pirms tā oficiālās iznākšanas. Atceros kā runājām par to ar izdevniecības "Geffen Records" pārstāvi, iedevām to un vēl grupas "Dinosaur Jr" albumu Nīla Janga skatuves menedžerim. Tomēr nezinu, vai viņš jebkad to saņēma un noklausījās."

"Savukārt grupas "Jane's Addiction" līderis un festivāla "Lollapalooza" dibinātājs Perijs Farels parādīja pasaulei, ka mūzikas biznesā ir vieta tam, ko vēlāk nosauca par alternatīvo mūziku. "Viņš vienkārši deva grupai "Nirvana" skatuvi. Bet bija arī citas Sietlas grupas.[..] Bija "Bush" un vēl visas tās ar savu plašo skaņu. Un katrs jaunietis gribēja būt Kurts Kobeins," medijam "Enertainment Weekly" stāsta basģitāriste.

Runājot par "Nevermind", nevar nepieminēt producentu Baču Vigu, kurš ir atbildīgs ne tikai par šī albuma, bet arī grupu "Sonic Youth", "Smashing Pumpkins", agrīno "Green Day" ierakstu skanējumu. Ietekmīgais producents ir viens no grupas "Garbage" radītājiem, kurā viņš pats joprojām spēlē bungas.

Atceroties 25 gadus kopš albuma "Nevermind", piedāvajam desmit zīmīgus, interesantus stāstus, kas saistīti ar vienu no sava laika svarīgākajiem albumiem mūzikas vēsturē.

Neņem galvā triskaidekafobiju, 'Nirvana' ir klāt

Foto: Vida Press

Albuma panākumus jau bija iesildījis 1991. gada 10. septembrī izdotais dziesmas "Smells Like Teen Spirit" singls. Savukārt 13. septembrī, kas 1991. gadā bija piektdiena, notika albuma noklausīšanās ballīte lūgtajiem viesiem – medijiem un mūzikas industrijas pārstāvjiem.

"Sešos vakarā "Re-bar" bija paredzēts ilgi gaidītais notikums [..] vakars, ko Kurts bija gaidījis visu mūžu ("Bleach" nebija tādu svinību). Ielūgumi vēstīja "Neņem galvā triskaidekafobiju, "Nirvana" ir klāt. ("Nevermind Triskaidekaphobia, here's Nirvana") Fobija bija norāde uz trīspadsmito datumu – piektdienu, taču tiešām biedējošais jautājums bija – kā savietot klubā visus mūziķus, mūzikas žurnālistus un ierakstu industrijas varenos," grāmatā "Heavier Than Heaven" (latv. val. "Smagāks par debesīm" 2012. g. "Mansards") raksta mūzikas žurnālists Čarlzs R. Kross.

Ballīte izvērtās mežonīga – mētāšanās ar ēdienu, daudz alkohola un izpūsts ugunsdzēšamais aparāts. Viss beidzās ar to, ka kluba ārā sviedējs aiz durvim izlika pašus ballītes vaininiekus.

Komerciālie panākumi

Foto: Vida Press

Lai gan "Nevermind" izdevēji "DGC Records" nelika lielas cerības uz jaunā albuma komerciālajiem panākumiem, tie bija žilbinoši un visaptveroši. Turklāt tas bija vairāk nekā tikai pirmās pozīcijas pārdotāko albumu topos. Tā bija ietekme uz vairākām paaudzēm, jaunajiem mūziķiem, modi, koncertdzīvi, to, kas skan radio un televīzijā, utt. Dažādi avoti vēsta,ka legāli pārdoto albuma kopiju skaits pārsniedz 25 miljonus, atsevisķi norāda, ka tas sasniedzot pat 30 miljonus. Taču, ņemot vērā tobrīd plaukstošo mūzikas pirātismu un tehnoloģiju attīstību, reālais daudzums pavairoto "Nevermind" kopiju ir daudz lielāks.

1999. gadā ASV ierakstu industrijas asociācija (Recording Industry Association of America) tam piešķīra dimanta statusu.

'Nevermind' mazulis Spensers Eldens

Lai gan Spensers Eldens šobrīd ir 25 gadus vecs, viņš uz mūžu paliks "Nirvana baby" – tā viņu sauc draugi, atpazīst publika, bet mediji ik pa laikam uzrunā kādai intervijai. Šobrīd viņš ir mākslinieks, bet viņa zīdaiņa vecuma kailfoto uz albuma "Nevermind" vāciņa ir redzējuši miljoni rokmūzikas cienītāju visa pasaulē.

Fotogrāfa Kērka Vedla fotogrāfija ar kailo, peldošo mazuli un dolāra banknoti baseinā ir viens no 90. gadu ikoniskākajiem attēliem, sava laikmeta viena no spilgtākajām zīmēm. Tiesa, ir stāsts, ka fotogrāfs vispirms esot uzņēmis bildes versiju ar meitenīti, taču ierakstu kompānijas "DGC Records" pārstāvji uzstājuši, ka ir vajadzīgs "krāniņš".

Vēl pavisam nesen – 2011. gadā – "Nevermind" vāka fotogrāfija tika cenzēta sociālajā tīklā "Facebook", jo ar to tiek pārkāpti vietnes lietošanas noteikumi par kailuma atspoguļošanu fotogrāfijās.

'Nirvana' atsaka grandiem

Foto: Vida Press

Pēc "Nevermind" vētras cienīgā efekta, "Nirvana" saņēma piedāvājumu uzstāties kopā ar "Guns N'Roses" un "Metallica" stadionu turnejā. Aksls Rouzs pats personīgi ir uzaicinājis grupu piedalīties 1992. gada turnejā, taču saņēmis tiešu atteikumu. "Viņi ir patiešām talanta apdalīti cilvēki un raksta sūdīgu mūziku," komentēja Kurts Kobeins.

Leģendārā uzstāšanās MTV

Vēl viens liels hits no albuma "Nevermind" ir dziesma "Lithium", ar kuru saistās kāda nu jau leģendāra grupas uzstāšanās MTV Video balvas pasniegšanas ceremonijā, 1992. gadā. Pēc scenārija vajadzēja skanēt "Lithium", bet grupa uzsāka spēlēt vēl tobrīd neizdoto dziesmu "Rape Me", ko MTV nebija akceptējis teksta dēļ. Ja vien grupa pēc bezkaunīgā joka nepārietu uz "Lithium", viņu uzstāšanās tiktu aizstāta ar reklāmas pauzi.

Kāds bija pirmais 'Nevermind' nosaukums?

"Nevermind" nebūt nebija pirmais iecerētais grupas "Nirvana" otrā albuma nosaukums. Kurts Kobeins bija ieplānojis albumu nosaukt "Sheep" (Aita), tādējādi paužot attieksmi pret sabiedrības konformismu.

Kobeins bija slavens ar plānošanu uz papīra un savām piezīmju grāmatiņām, kas bija pilnas ar idejām un zīmējumiem par iespējamajiem albumiem. Tieši tur parādās topošā otrā albuma nosaukums "Sheep". To apliecina arī basģitārists Novoseliks, sakot, ka viņi bijuši lieli ciniķi, izvēloties šādu nosaukumu. Tomēr vēlāk tas atmests un izvēlēts mums labi zināmais "Nevermind"

Pirmais albums ar jaunu bundzinieku

Foto: AFP/Scanpix

"Nevermind" ir pirmais grupas "Nirvana" albums, kura ierakstā ir piedalījies bundzinieks Deivs Grols, tagadējais "Foo Fighters" līderis. Viņš pēc skaita ir piektais vai pat sestais grupas bundzinieks, ja ņem vērā "Nirvana" pirmsākumus.

Taisnības labad jāsaka, ka Grols nav vienīgais bundzinieks, kurš dzirdams albumā. Atsevišķas bungu partijas palikušas iepriekšējā bungu vīra Čada Čeninga iespēlētas. Viņš grupā spēlēja no 1988. līdz 1990. gadam un ir piedalījies albuma "Bleach" ierakstā.

'Nevermind' slepenā dziesma

Dziesma "Endless Nameless" nav iekļauta albuma "Nevermind" sarakstā, turklāt tā nav atrodama pat visās albuma kopijās. Tas ir nejaušs ieraksts, kas sāk skanēt pēc nepilnām piecpadsmit minūtēm, kad CD vai audiokasetē izskanējusi noslēdzošā "Something in the Way". Tehniskas kļūdas pēc tā nav iekļauta pirmajās 50 000 albuma kopijās.

Vēlāk, CD popularitātes laikā, "hidden track" jeb slepenā dziesma kļuva par ierastu lietu un bija atrodama daudzu grupu albumos, vien nedrīkstēja izņemt CD no atsaņotāja pēc pēdējās dziesmas izskanēšanas.

'Rolling Stone' dod četras zvaigznes

"Nevermind" ir nosaukts par 90. gadu mūzikas simbolu un dažādās aptaujās ierindojas gan starp desmitgades, gan rokmūzikas vēstures vispār labākajiem albumiem. Mūzikas medijs "Rolling Stone" savā 500 visu laiku labāko mūzikas ierakstu sarakstā to ierindojis 17. vietā. Taču 1991. gadā, iznākot albumam, tā paša "Rolling Stone" kritiķi tam piešķīra četras zvaigznes no piecām. Tas nav slikts vērtējums, tomēr nav arī desmitgades ikonas paredzējums.

Jāpiebilst, ka lielākā daļa tā laika citu mūzikas mediju tam devuši augstāko iespējamo novērtējumu.

'Nirvana' gāž popmūzikas karali

Foto: Vida Press

Nošņurkušās Sietlas antizvaigznes ar savu otro albumu mūzikas vesturē ieies arī kā popmūzikas karaļa Maikla Džeksona gāzēji. Albums "Nevermind" "Billboard" pārdotāko albumu topā ieņēma pirmo vietu, pārraujot Džeksona tobrīd grandiozos panākumus un no augstākās pozīcijas izstumjot viņa astoto studijas albumu "Dangerous".

Dažas interesantas kaverversijas

Foto: Vida Press

"Nevermind" ir vairāki spilgti singli – "Lithium", "In Bloom" un "Come As You Are", taču joprojām vispopulārākā un reizē viszīmīgākā ir "Smells Like Teen Spirit", kurai drosmīgi ķērušies klāt arī citi mūziķi.

Jau pavisam drīz pēc albuma "Nevermind" iznākšanas, dziesmai tapa parodijversija, ko radīja rokenrola jokdaris Dīvainais Als Jankovičs (Weird Al Yankovic).

Pavisam atšķirīga, krietni dvēseliskāka versija tapusi dziedātājai Torijai Eimosai, kas iekļauta viņas koncertierakstā "Live at Montreux 1991/1992".

Populārajam hitam nav paslīdējusi garām arī pārtapšana džeza versijā. To iedziedājis amerikāņu estrādes mūzikas vecmeistars Pols Anka un tā, līdzās dažādu citu rokmūzikas hitu kaverversijām, iekļauta viņa 2005. gada albumā "Rock Swings".

2015. gadā "Nirvana" tika uzņemta rokenrola slavas zālē un Krists Novoseliks kopā ar Deivu Grolu cermonijā grupas lielākos hitus spēlēja, pieaicinot izcilas dziedātājas Kurta Kobeina vietā. Hits "Smells Lite Teen Spirit" tika rokmūzikas granddāmai Džoannai Džetai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!