Foto: Publicitātes foto

Kā viens no centrālajiem Hardija Lediņa gada notikumiem ir iecerēts NSRD albuma "Kuncendorfs un Osendovskis" aranžijas pirmatskaņojums Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" izpildījumā diriģenta Normunda Šnē vadībā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas koncertzālē.

Jaunais komponists Platons Buravickis ir radījis nošu partitūru stīgu orķestrim, aranžējot NSRD albumu "Kuncendorfs un Osendovskis", kas tiek uzskatīts par vienu no spilgtākajiem latviešu postmodernās avangarda mūzikas piemēriem. NSRD albums "Kuncendorfs un Osendovskis" tika ierakstīts 1984. gadā mājas ierakstu studijās Bānūžos un Pārdaugavā, to producēja Ingus Baušķenieks 1985. gadā, savukārt 1999. gadā tas tika pārizdots CD un kasetes formātā.

Lai realizētu šo ieceri un veicinātu laikmetīgās mūzikas jaundarbu radīšanu un publisku atskaņošanu, ir nepieciešams papildu finansējums. Šī ir iespēja atbalstīt gan Hardija Lediņa gada norisi, gan veicināt laikmetīgās mūzikas jaunradi, publisku atskaņošanu un saglabāšanu materiālā veidolā, tādēļ LLMC aicina NSRD draugus finansiāli atbalstīt projektu, kā arī dalīties ar informāciju par šīs kopfinansēšanas platformas darbību. Ikvienam ir iespējams ziedot paša izvēlētu summu platformā "Projektu Banka" internetā.

Pasākuma rīkotāji būs priecīgi par jebkāda vieda ziedojumu un sarūpēs arī pateicības dāvanas katram ziedotājam no Latvijas Laikmetīgās mākslas centra.

Projekta nozīmību komentē mūzikas eksperts Orests Silabriedis:

"NSRD ir fenomens, kas diez ko nepakļaujas verbāliem aprakstiem. Ir jāklausās. Vienkārši jāklausās. Var noderēt arī laikabiedru atmiņas. Bet ir vēl trešais ceļš - mīklas pārmīcīšana. Tieši par to ir runa Laikmetīgās mākslas centra piedāvātajā projektā, kur "NSRD" stāsts par Jūliju, leduslāčiem, priežu čiekuriem, karstvīnu, etiķi, bundziniekiem un citiem (nerunājot par Albertu un Alfrēdu), kas pazīstams ar nosaukumu "Kuncendorfs un Osendovskis", tiek pārstrādāts jeb pārmīcīts jaunā kvalitātē, respektīvi, aranžēts Valsts kamerorķestrim Sinfonietta Rīga.

Jaunais komponists Platons Buravickis ir absolūti neordināra personība, un viņš labi piemērots darbam ar "NSRD" materiālu, jo šim puisim ar eleganto tauriņu un smalkajām kurpēm labi pazīstamas dzīves galējības - uz savas ādas pārbaudīta kuģu remontrūpnīcas gaisotne un turpat līdzās mākslas pasaules matērijas no vecmodīgām klavierēm līdz mūslaiku elektronikas jaunākajiem sasniegumiem.

Līdz ar sāgas "Kuncendorfs un Osendovskis" pārtapšanu jaunās skaņās par šo fenomenu uzzinās plašāks klausītāju loks. Nav taču te jāstāsta, kāda nozīme ir puslīdz izglītotas sabiedrības kopīgam informācijas laukam, lai vispār būtu iespējama saruna! Un saruna nav iespējama bez atmiņām, precīzāk, neaizmiršanas un atgādinājumiem. Lai paplašinās apvārsnis un asociāciju telpa.

Jā, kas galu galā ir tie apbrīnojamie cilvēki, kas parudens mežā sēņu un ogu pilnbrieda laikā staigā pa mežu bez groziem un bez nažiem. Kas viņi ir? Par to stāsta "Kuncendorfs un Osendovskis"," stāsta Orests Silabriedis.

Koncerts iecerēts kā Hardija Lediņa gada kulminācijas un noslēguma pasākums, taču, ja izdosies piesaistīt papildus finansējumu, tas tiks izdots arī audio ieraksta formātā, kļūstot pieejams plašam interesentu lokam.

Lai varētu ziedot, ir jāveic vienkārša reģistrēšanās "Projektu Banka" platformā un jāizvēlas vēlamā ziedojuma summa, ko var pārskaitīt "SEB", "Swedbank", "Citadele", "Nordea" vai "Paysera" internetbankas lietotāji. Gadījumā, ja ir vēlme ziedot, bet nav iespējas to darīt "Projektu Banka" platformā, tad iespējams pārskaitīt ziedojumu uz Latvijas Laikmetīgās mākslas centra "Swedbank" kontu (LV13HABA0001407046197), pretī saņemot gan pateicības dāvanas, gan LR likumdošanā noteiktos nodokļu atvieglojumus.

LLMC aicina aktīvi sekot līdzi šai kampaņai – līdz tās beigām palikuši divi mēneši, kuru laikā centrs cer savākt nepieciešamos 3000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!