Foto: Privātais arhīvs

"Es nekad cilvēkam ratiņkrēslā neteikšu: "Ak tu nabadziņš!" Man nav žēluma, jo šāda pieeja paralizē iespēju sniegt reālu palīdzību. Cilvēki ar kādiem ierobežojumiem ir pieņēmuši savu statusu un nedomā par to katru brīdi, jo viņu domas aizņem ikdienas rūpes. Un nelaimes čupiņas, kas sūkstās par dzīvi, ir arī starp pilnīgi veseliem cilvēkiem," saka finansiste jeb skaitļu pavēlniece Zane Bērziņa, kura pavisam nesen dibinājusi savu uzņēmumu, piedāvājot funkcionālu apģērbu cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Domājot par to, kā šāda ideja nonākusi Zanes prātā, viņa pati atskatās uz savu bērnību, kad viņu ļoti iedvesmojis radinieks Jānis – cilvēks ratiņkrēslā, bet ar milzu enerģiju, kas dzīvi baudīja ar plašu vērienu. Vēlāk – studiju laikā – Zanei bija studiju biedrs, kurš arīdzan dzīvoja pilnvērtīgu dzīvi, neraugoties uz to, ka pārvietojās ratiņkrēslā. Tieši šis paziņa ieminējies, ka visu var, bet ne pats apģērbties, jo parastām drēbēm nav tās funkcionalitātes, to mazo efektiņu, kas atvieglo mums, veselajiem, šķietami elementāro darbību – apģērbties un noģērbties. Zanes dizaina apģērbus jau paguvuši novērtēt daudzi cilvēki, arī 17 gadus vecā Līga Laudiņa, kura ratiņkrēslā ir trīs gadus. Kā pati saka: "Lielas ārstu nolaidības un neveiksmīgas medicīniskās manipulācijas dēļ nokļuvu riteņkrēslā." Par Zanes mazajiem solīšiem biznesa pasaulē un nedaudz arī par Līgas pieredzi – šajā rakstā. Plašāk stāstīt par notikušo Līgas ģimenē patlaban nebūtu ētiski, jo norit tiesvedība.

Ideja, kas raisījusies jau sen, sen

"Laikam jau viss sākās bērnībā. Man bija radinieks ratiņkrēslā. Tuvs cilvēks, no kura ļoti iespaidojos, un manās acīs viņš šķita ļoti ietekmīgs cilvēks. Radinieks Jānis, kura vairs nav starp dzīvajiem, toreiz tirgoja datorus, brauca pa ārzemēm, brauca ar automašīnu. Kā bērns es neredzēju viņa invaliditāti. Viņa māja bija pielāgota cilvēkam ratiņkrēslā – visur bija rampas. Nevienā brīdī man pret viņu nebija žēluma, jo viņu redzēju kā personību," uzsver Zane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!