Foto: LETA

Ar plašu programmu un daudzveidīgām meistarklasēm šogad 15 gadu jubileju svinēs mūzikas festivāls "Saulkrasti Jazz Festival".

Kā otrdien preses konferencē žurnālistiem pastāstīja festivāla "Saulkrasti Jazz Festival 2012" direktors Raimonds Kalniņš, dažādu mūzikas instrumentu studentiem šogad tiks piedāvāta iespēja papildināt zināšanas dažādās meistarklasēs, kuras vadīs pasniedzēji - mūziķi no ārvalstīm, lai studenti ieskatītos aktualitātēs, kas notiek Eiropā un citviet pasaulē.

Starp pasniedzējiem ir pasaules līmeņa mūziķi un zināmākie pedagogi, pie kuriem mācījušies daudzi mūziķi, tostarp Rīgā dzimušais, patlaban Izraēlā dzīvojušais klaviermākslas pedagogs Naoms Perefernovičs, viens no labākajiem bungu skolotājiem - Doms Famularo no ASV, Nīderlandes un Turcijas. Visi pedagogi ir augsta līmeņa mākslinieki, sacīja Kalniņš. Tāpat interesentiem jau šobrīd, vēl pirms festivāla oficiālā festivāla sākuma, ir iespējams apskatīt foto izstādi "Laikmeti mainās, džezs paliek".

Festivāla mākslinieciskais direktors Tālis Gžibovskis žurnālistiem atklāja, ka festivālā piedalīsies seši bigbendi un kopumā būs pārstāvētas 40 mākslinieciskās vienības - mūziķu apvienības, kas startēs gan "Minhauzena Undā", gan Saulkrastu centrā īpaši izveidotā laukumā. Viņš akcentēja, ka šogad arī paplašinājusies festivāla "studentu ģeogrāfija", jo savu dalību pieteikuši studenti ne tikai no Latvijas kaimiņvalstīm Igaunijas un Lietuvas, bet arī no Tbilisi un Baltkrievijas, kā arī pieteicies bigbends no Maskavas.

Kā papildināja Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis, šogad pašvaldība izveidojusi īpašu svētku laukumu pilsētas centrā, kurā būs iespēja klausīties mūziķu uzstāšanos. Domes priekšsēdētājs slavēja arī pašvaldības paveikto darbu pilsētas labiekārtošanā, paužot pārliecību, ka Saulkrastos izveidoti labi apstākļi, lai varētu dzirdēt māksliniekus. Kalniņš piebilda, ka svētku laukumā uzstādīta arī festivāla jubilejai veltīta instalācija - puķu saksofons.

Gžibovskis uzsvēra, ka šogad festivāla noslēguma koncertā - sestdien, 21.jūlijā, būs iespējams dzirdēt nigēriešu dziedātāja Ola Onabules no Lielbritānijas uzstāšanos, kurš ir šā gada festivāla galvenais viesis. Turpinot jau iepriekšējos gados aizsākto tradīciju, arī šogad mūziķi sniegs bezmaksas koncertus Rīgā pie Centrālās dzelzceļa stacijas jeb pie tirdzniecības centra "Origo", un pirmais koncerts izskanēs jau ceturtdien, 12.jūlijā.

Festivāla atbalstītājs Valērijs Kopmans žurnālistiem uzsvēra, ka interese par festivālu ar katru gadu pieaug, turklāt nekur pasaulē nav vērojama tāda gaisotne, kā Saulkrastu džeza festivāla mūziķu vidū, kur vienkopus kā viena ģimene nedēļas garumā dzīvo dažādu paaudžu mūziķi.

Arī tirdzniecības centra "Origo" vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis atzīmēja, ka ar katru gadu pieaug interese par festivālu, turklāt festivāla sajūtu, džeza sajūtu, festivāla laikā izjūt visa Saulkrastu pilsēta un šī sajūta ir nenovērtējama.

Savukārt festivāla transporta partnera SIA "Amser Motors" pārstāvis Zigurds Liepa žurnālistiem uzsvēra, ka analoga pasākuma "Saulkrasti Jazz Festival" Latvijā nav.

Jau ziņots, ka Saulkrastu tradicionālais mūzikas festivāls "Saulkrasti Jazz" šovasar notiks no 16.jūlija līdz 21.jūlijam, piedāvājot gan bezmaksas koncertus Rīgā un Saulkrastos, gan arī maksas koncertus Saulkrastos, atpūtas kompleksā "Minhauzena Unda".

Saulkrastu džeza festivāla viesu vidū būs arī "Jelgavas jauniešu Big Band" un "Jelgavas Big Band", kas bezmaksas koncertā uzstāsies uz "Origo Summer Stage" skatuves. Tāpat festivālā uzstāsies Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskola un Rīgas Doma kora skolas audzēkņi, muzikālā apvienība "La Petite Paris", Lietuvas mūziķi "Siauliai Big Band", "Kestutis Vaiginis Quartet" un "Vilnius Jazz Orchestra", muzikālā apvienība "TomTomm Quartet" no Igaunijas un Raimonda Macata kvintets jeb "RM5".

Festivālā priekšnesumu sniegs arī Latvijas un Dānijas divu džeza mākslinieku veidotais projekts "Frank / Pashkevich Quartet", Vācijas grupa "Mo' Blow", bundzinieku duets "The Drumbassadors" no Nīderlandes, grupa "Sofia Fusion Quartet" no Bulgārijas, kā arī citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!