Foto: Publicitātes foto
Arī šosezon Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) jaunākos koncertu apmeklētājus sagaida tikšanās ar LeNeSOnu. Tiesa, šogad, ierastais tēls, kas izglītojošos koncertos bērniem palīdz iepazīt un rosināt interesi par klasisko mūziku, mainīs izskatu un dosies pretī saviem skatītājiem pavisam citādāks nekā iepriekšējos gadus, portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji.

Jauno koncepciju un koncertizrādes scenāriju radījis režisors un dramaturgs Andris Kalnozols, kurš ir viens no iniciatoriem leļļu teātra pieaugušajiem izveidošanā un viens no savulaik populārās mākslinieciskās apvienības “umka.lv” izveidotājiem. Kalnozols iestudējis izrādes “Dirty Deal Teatro” un festivālā “Sansusī 2016”.

LeNeSOna jauno veidolu un koncerta māksliniecisko noformējumu veidojusi Velta Emīlija Platupe – prasmīga un atzīta leļļu un marionešu meistare. LeNeSOna kustības pārvaldīs un viņa balsī runās aktieri Armands Berģis un Aleksejs Geiko.

LeNeSOna pamatfunkcijas paliks nemainītas – tāpat kā citus gadus, arī šosezon tas iepazīstinās klausītājus ar koncertā skanošo mūziku, diriģentu (šajā ampluā jau vairāk nekā desmit gadu – Andris Vecumnieks) un orķestra mūziķiem.

Šā gada pirmajā koncertā “LeNeSOns un fantāzija” 24. septembrī Lielajā ģildē orķestrim pievienosies četri jauni akordeonisti: Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas audzēkņi Oskars Maurers un Raivo Tambergs, kā arī divi JVLMA studenti – Liāna Stankēviča un Antons Gračkovs. Jaunie mūziķi spēlēs solo čehu komponista Vāclava Trojana krāsainajā un muzikāli aizraujošajā svītā “Pasakas”.

Vāclavs Trojans (Trojan, 1907–1983) lielu popularitāti ieguva ar mūziku, ko komponēja sava izcilā tautieša, animācijas filmu lielmeistara Jiržīja Trnkas filmām. Svītā “Pasakas” labo dzirdams, ka Trojans bijis lielisks animācijas filmu mūzikas komponists – mūsu acupriekšā uzplaukst košas, precīzi izzīmētas pasaku ainas. Klausītājus gaida tikšanās ar apburtu princesi, kuru gandrīz nekas nespēj izraut no miega skavām, un negantu pūķi, kura rēkšanu lieliski atdarina akordeons. Būs arī braukšana jautrā karuselī svētku tirdziņa valša pavadījumā, pasākumā piedalīsies jūrnieks, kuru apburtais akordeons ievilks jūras dzīlēs, un visu vainagos akrobātiskā pasaka, kas ļaus pilnziedā izpausties jauno akordeonistu virtuozitātei.

Biļetes uz koncertiem var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs. Biļešu cenas: 5, 7, 10, 15 eiro. Pieejami arī abonementi uz visiem četriem koncertiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!